A zöld paprikához hasonlóan tavalyinál bő egy héttel korábban jelentek meg az üvegházi paprikák a lengyel piacokon.

Lengyelországban a tél végi és kora tavaszi meleg időjárás felgyorsította a belföldi gyümölcs- és zöldségállományok fejlődését, így a paprika betakarítása is megindult. A zöld színű kaliforniai paprika szezonja már korábban, június első hetében megkezdődött, és most az üvegházakban termelt piros és sárga paprika szezonja is kezdetét vette.

Bár még csak most kerültek piacra az első tételek, ezért számottevő volumenről nem beszélhetünk, de az már most látszik, hogy a kínálat jóval nagyobb lesz, mint a kifejezetten hideg tavasszal küzdő 2023-as évben. Ennek megfelelően a piros és sárga paprika idei bemutatkozó nagybani árai is alacsonyabbak a tavalyiaknál: a nagybani piac helyétől és az áru minőségétől függően 4,00 és 8,00 PLN/kg (370-735 Ft/kg) között mozognak, míg az előző évben a 6,00-8,00 PLN/kg (550-735 Ft/kg) közötti sávból indultak.

A piros és sárga paprika kiskereskedelmi ára a 9,00-12,00 PLN/kg (830-1100 Ft/kg) közötti tartományban mozog – egy évvel korábban ilyenkor belföldi áru piros paprikából még nem volt elérhető.

A cikkhez szemlézett írások:

Zaczął się sezon polskiej czerwonej papryki

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: a tavalyinál két héttel korábban kezdődik a paprika szezonja

Lengyelország: kettősség az import paprika nagybani árának alakulásában

Hollandia: a tavalyinál jóval alacsonyabb árakkal folytatódik a paprikaszezon

Hollandia: megkezdődött a 2024-es paprikaszezon

Lengyelország: idén is várható a paprikaárak jelentős emelkedése

Németország: már dominál a spanyol paprika a német piacokon