Az előző két évet figyelembe véve már a 30%-ot is meghaladja a terület zsugorodása.

A Spanyol Fokhagymatermelők és -Kereskedők Országos Szövetségének (ANPCA) igazgatója,  Luis Fernando Rubio szerint az idén betárolt spanyol fokhagyma minősége jó, és éppen elegendő készlet áll rendelkezésre az értékesítési szezon befejezéséhez. A legtöbb spanyol vállalat azonban korlátozza a szabadpiaci értékesítést, mivel, a szerződésekben előre lekötött tételeken kívül kevés a rendelkezésre álló mennyiség.

Európa messze legnagyobb fokhagymatermesztője Spanyolország, ám a 2024-es évben a termőterület 14%-kal csökkent az előző évhez képest. A csökkenés a lila fokhagyma esetében volt jelentősebb, amely először esett a teljes termesztett terület 40%-a alá. Tavaly a terület 17%-kal csökkent, így az elmúlt két évben ez már több mint 30%-os zsugorodást jelent a 2022-es termőterülethez képest.

Rubio szerint jelenleg az értékesítés nyugodt keretek között folyik, és a spanyol integrátorok inkább a készletek további megtartása mellett döntenek. Főleg Egyiptomból és Törökországból érkezik most áru az Európai Unióba, de ezek árai magasak, így Spanyolország és Európa általában nagyon kevés fokhagymát importál az idén – összegez Rubio.

A cikkhez szemlézett írások:

Low volumes of Spanish garlic limit out-of-contract sales operations

Kapcsolódó cikkek:

Spanyolország: nem áll meg a fokhagyma területének csökkenése

Spanyolország: tartós aszály sújtja a fokhagyma-termesztőket

Egyiptom: óriási drágulás a fokhagyma piacán

Spanyolország: idén is folytatódik a fokhagymaterület zsugorodása

Spanyolország: 20%-kal kisebb fokhagymatermést várnak Córdoba környékén