A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Düne Fruct Szövetkezet 2017. május 26-án Spárga szakmai napot rendezett az Ásotthalmon.

A szakmai rendezvényt Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere nyitotta meg, majd előadást tartott a spárgatermesztés jelentőségéről a településen; különös tekintettel annak munkahely megtartó képességére.

A szakmai napon készült felvételek:

Tóthné Vas Gabriella, Düne Fruct Szövetkezet vezetője ismertette a spárgatermesztés helyben alkalmazott technológiáját a főbb szakmai lépéseket, valamint részletesen bemutatta a jelenleg termesztésbe vont fajtákat, ezek előnyeit-hátrányait. A képes beszámoló jól demonstrálta a bemutatott fajták morfológiáját, a technológia egyes lépéseit. Az előadó kitért a spárga postharvest technológiájára, valamint értékesítésének nehézségeire. Összehasonlításként ismertette a flandriai árverési rendszert, annak előnyeit és az értékesítés biztonságára gyakorolt hatását.

Kujáni László, növényvédelmi szakmérnök a spárga növényvédelméről tartott előadásában ismertette a főbb kártevők és kórokozók kártétlét, az ellenük való védekezés módjait. Az alkalmazott módszerek és növényvédő szerek ismertetése mellett kitért olyan tápanyag utánpótlási kérdésekre is, amelyek segítségével az állomány kondíciója javítható, a növények ellenálló képessége erősíthető.

Az előadások sorát Szőke Beáta, az Apimex Budapest Kft. munkatársának előadása zárta. Adatsorok elemzésével mutatta be a spárga értékesítési és piaci lehetőségeket a hazai és európai piacokon. Rámutatott arra, hogy a termelőktől érkező pontos információk nagyban elősegíthetik az értékesítés szervezését, ezért arra kérte a résztvevőket, hogy mindig időben és pontosan adják meg a termelési adatokat a kereskedő képviselőjének.

Az előadásokat követő kerekasztal beszélgetés során a termelők több kérdést is megfogalmaztak a termesztés technológiai kérdéseiről, a növényvédelem egyes problémáiról. A legnagyobb vitát a belföldi és a külpiaci lehetőségek kihasználása gerjesztette. A kerekasztal résztvevői: Racskó Anna, Kanizsai Judit, Tóth Sándorné, Gaál György, Sánta Gábor voltak. A megjelent termelők részben saját tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel, részben pedig kérdéseket tetek fel az előadásokkal kapcsolatosan.

Rövid ebédszünet után a program termesztési és postharvest bemutatóval folytatódott, melyet Tóth Gábor szaktanácsadó vezetett. Az ültetvény bemutatása után a spárgaszedés technológiájával ismerkedhettek meg a résztvevők.

A spárga piaci előkészítésének helyszínén, az INBA Zrt. telephelyén Tóth Sándorné mutatta be a feldolgozás menetét, technológiai lépéseit. A spárga tisztítása, válogatása és kötegelése után történik meg a csomagolás, majd a hűtőtárolás következik. A bemutatott technológia segítségével a hűtőlánc nem szakad meg, a kereskedő telephelyéig biztosított az előírásoknak megfelelő hőfok és páratartalom.

Spárga szakmai nap Ásotthalom

 

A spárga növényvédelme /Kujáni László előadása/