Az április végi csapadékhullám és az azt követő felmelegedés hatására robbanásszerű fejlődésnek indultak a növények, a szőlőben május első dekádjában járva rendkívül intenzív a hajtásnövekedés. Azonban a csapadék nem csak a növényeknek, hanem a kórokozóknak is kedvező feltételeket teremt, így a lisztharmat primer fertőzésének elindításához elég lehetett a meteorológiai mérőállomások adatai alapján. Az elkövetkező permetezési fordulókban mindenképp javasolt a kontakt kén mellett felszívódó készítményt is használni lisztharmat ellen.

A professzionális megoldás lisztharmat ellen.

Az Associate a hazai kínálat egyik leghatékonyabb készítménye a lisztharmat ellen. Két hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció, amely kívül-belül védi a szőlőt. Kiemelkedő hatékonysága mellett hosszú a hatástartama, ezért a szőlő legérzékenyebb időszakában, virágzást megelőző időszaktól fürtzáródásig javasoljuk a kijuttatását. Az Associate dózisa 0,25 liter/ha, keverhetősége jó.

A lisztharmat elleni védekezés alapja a megelőzés!  A kialakult fertőzés megállítására jelenleg nincs kielégítő megoldás, ezért már a tenyészidőszak elejétől védekezni kell ellene.

Szőlő lisztharmat

Szőlőmoly kártétel

A szexferomon csapdák fogásai alapján a szőlőmolyok első nemzedékének rajzása áprilisban elindult több borvidéken. Május elejére elérte a rajzáscsúcsot, tehát napokon belül itt az első védekezés ideje. A Kwizda két olyan készítményt kínál a szőlőmolyok ellen, amely a kártevőre célzottan hat, ugyanakkor a méhekre veszélytelen, sőt az egyéb hasznos szervezeteket (pl. ragadozó atkák) sem bántja!

A Corprima 20 SC hatékony és a hasznos szervezeteket kímélő, szelektív megoldás a szőlőmolyok ellen. Kontakt, felszívódó és gyomorméreg, mely a tojás- és minden lárvaalak ellen hatásos. Szexferomon csapdás előrejelzésre alapozva, a rajzáscsúcsot követő 4–6. napon kell kijuttatni. Dózisa 0,15-0,175 l/ha, a permetlé mennyiség 400-1200 liter/ha. Szőlőben egy tenyészidőszakban egyszer használható, ezért már az első nemzedék ellen javasolt bevetni. AKG programban felhasználható.

A Lepinox Plus® egy szelektív, biológiai növényvédő szer, amely több károsító lepkeféle fiatal lárvái (L1-L2) ellen hatékonyan alkalmazható. A Lepinox Plus® a méhekre veszélytelen, nem jelölésköteles!

Szőlőben 1 kg/ha a dózisa. A Lepinox Plus használata az esti, alkonyati órákban ajánlott. III. kategóriájú, szabadforgalmú készítmény. Lúgos kémhatású szerekkel nem keverhető!

Szőlőmoly kártétele bogyón

Bórigény szőlőben

A május első dekádjában megérkező felmelegedés hatására rendkívül intenzív hajtásnövekedés indult meg a szőlőben. A rövidtávú előrejelzések szerint ez így is marad, ami azt jelenti, hogy a fürtmegnyúlás itt van a nyakunkon. A bór felvételének csúcsidőpontja a fürtmegnyúlástól a virágzásig tart, hiánya is ekkor okozza a legnagyobb kárt a szőlőtermelőknek.

A Kwizda válasza a szőlő bórigényére a Wuxal Boron Plus. A lombtrágya egyéb elemeket (kálium, foszfor ,réz, vas, mangán, molibdén, cink) is tartalmaz az enzimműködés támogatására. A Wuxal Boron Plus ezen túlmenően minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami egyedivé teszi a Wuxal termékeket (tapadásfokozás, pH-puffer, párolgáscsökkentés, újranedvesedő képesség, felszívódás-fokozás). Így elkerülhetjük a rosszul kötődött, madárkás fürtök kialakulását!

Bórhiány csemegeszőlőben

Szőlő táplálása az egészségesebb termésért

A Kwizda élen jár a növénytáplálás terén, a Wuxal szuszpenziós lombtrágya család az 1960-as évektől kezdve bizonyít a magyar piacon is. A speciális, szuszpenziós formulázás nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a Wuxal lombtrágyákban koncentráltabban lehessenek jelen a tápelemek, hanem gondoskodik a permetlé vízkeménységének csökkentéséről, amellett, hogy a pH-t beállítja a kívánatos 6-6,5 közötti értékre. Éppen ezért a Wuxal szuszpenziós lombtrágyát keverjük először a permetléhez, amely beállítja annak pH értékét és csökkenti a vízkeménységet, aztán keverjük be a növényvédő szereket.

A szőlő érési időszakban különösen meghálálja, ha kálium pótlással segítjük a cukrosodás folyamatát.

A kálium ezen kívül a vesszők beérésében, a szárazanyagtartalom növelésében és a vörös fajtáknál a színanyagok kialakításában is fontos szerepet játszik. A Wuxal K-40 extramagas, 25,5 % kálium tartalmával hathatós segítséget nyújt a magasabb cukorfok eléréséhez, de a magnézium (2%) pótlásban is segít. Érési időszakban ajánljuk 3-5 liter/ha dózisban, kétszeri kijuttatással.

Kadarka fürt 2021-ben

Védelem a szőlő peronoszpóra ellen

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő meghatározó gombabetegsége. A szőlő lombozatát és a fürtöket egyaránt veszélyezteti.

A Montaflow az egyik legkisebb szemcsemérettel, és legjobb fedő képességgel rendelkező, folyékony rézoxiklorid hatóanyagú, kontakt hatású peronoszpóra- és baktériumölő készítmény a piacon. Folyékony formulációja megkönnyíti a permetlébe keverést, dózisa 1,75-2,5 l/ha.

A Montaflow ökológiai (bio) gazdálkodásban is engedélyezett! Méhekre nem veszélyes, bármely napszakban kijuttatható. Jól keverhető más készítményekkel. A készítményt megelőző jelleggel szükséges kijuttatni a védendő növényfelületre!

Kombinált hatás a szőlő peronoszpóra ellen

Két hatóanyag, egy cél érdekében: kombinált hatás a peronoszpóra ellen. Két eltérő hatáshely, nagyobb biztonság, hosszabb hatástartam: külső és belső védelmet is biztosítunk a szőlőnek, korszerű mikrogranulált formulációban.

A Kupfer Fusilan WG a szőlő virágzás utáni időszakában hatékony eszköz a betegség leküzdésében. A bogyónövekedés fázisától ajánljuk peronoszpóra ellen 2,5-3 kg/ha dózisban. A kezelést előrejelzésre alapozva, a betegség tüneteinek megjelenése előtt kell megkezdeni. A készítmény jól keverhető más gomba- és rovarölő szerekkel, valamint biostimulátorokkal, lombtrágyákkal is, mint amilyen a Wuxal Ascofol és a Wuxal K-40.

Szőlő peronoszpóra

További információ:

Kwizda Garden / Professzionális Kertészet | Facebook