A dinnyeszezon kezdetén érdemes elemezni, hogy az elmúlt évhez viszonyítva milyen terméseredmények várhatók a 2019. évben. A termőfelületek és terméseredmények változásai láthatóak az alábbi táblázatból.

1.táblázat: Dinnyefélék termőterülete és terméseredményei

Forrás: Saját adatgyűjtés alapján

Az adatok azt mutatják, hogy a tavalyi szezon kezdetén a prognosztizált 190.000 tonna termés a júniusi hosszantartó csapadékos időjárás miatt csak 155.000 tonna lett valójában. Idén nem valószínű, hogy a 180.000 tonnát elérjük, de valószínű, hogy a terméseredmény 170.000 tonnánál több lesz. A folyamatos esőzések miatt a terméseredmények egyre inkább a 170 000 tonna közelében várhatók.

Termelés
Szinte hetente változnak az előrejelzések az időjárás változásának megfelelően. A májusi  nagyon csapadékos idő 15-20 napot késleltetett a szezon kezdetén. Július 8-án elindult a szezon, előtte június 25-től kisebb mennyiségben megjelent a piacon a hajtatott görögdinnye. Július végén várható a csúcs a piacon, mivel nagyon sok állomány egyszerre kötött be június elején, a májusi hideg időjárás miatt. Augusztus első hetére ez meg is fogyatkozik és a konstans dinnyék csak augusztus 20-a  után kezdenek érni, mert a májusi helyrevetések nem sikerültek.
A dinnye minősége változó, a Békés megyei termőterület 90 %-án jégeső volt, mely meglátszik a termés külsején. Ettől még eladható,  a belső minőséget nem befolyásolja, esztétikai hiba. A jégkárból fakadó nem eladható dinnye aránya Békés megyében kb.  5-10 % közötti lesz.

Értékesítési lehetőségek

Belföld
A meleg időjárás miatt júniusban és július elején a hazai piacokon keresleti pozíció volt a jellemző magas árakkal. Ekkor a magyar dinnye még nem indult el, az árak 150-250 Ft/kg között mozogtak. Az import dinnye jellemzően görög és olasz dinnye volt.
A júliusi termelői felvásárlási átlagárak nettó 50-60 Ft/kg között alakultak. A július 15-21. közötti héten szabadpiaci termelői árak 80-100 Ft/kg között mozognak, mely a dinnye érésének megfelelően folyamatosan változik, A július végi nagyobb termésdömping miatt leeshetnek az árak, ekkor kellene indulnia az exportnak.
A tavalyi évhez képest magasabb ár nem tapasztalható. A tavalyi év legalacsonyabb árai 30-40 Ft/kg körül voltak. Ha az árak  nem csökkennek ilyen alacsony szintre, akkor az elmúlt évhez viszonyítva jobb szezon várható.

Külföld
Összességében a belföldi piac jól működik, az export piacokon viszont erős  a verseny. A hazai piaci árak magasabb szinten mozognak, ezért export értékesítések még nem indultak el, valamint még a jövő héten sem várható nagyobb mennyiségek megjelenése az exportban. A külföldi piacokra erősebb stratégia kidolgozására lenne szükség, mert igen jelentős konkurenciát jelent az olasz, a görög és a spanyol dinnye.

Budapest 2019. július 18.
Gubacsi Zoltán
a FruitVeB alelnöke