A Zibelemärit egy tradicionális rendezvény Svájcban, mely minden november negyedik hétfőjén kerül megrendezésre. A tavalyi esemény a koronavírus miatt elmaradt, idén azonban a szervezők reménykednek abban, hogy sikerül megtartani. A Zibelemärit reggel 6-tól este 6-ig várja a látogatókat Bern felső óvárosának főutcáján a Waisenhausplatz és a Bundesplatz között. A kiállítók már reggel 4 óra környékén megkezdik a kirakodást: csaknem 50 tonna hagymát hoznak a környékbeli termelők, és ezeket girlandokba, csokrokba, különböző formákba fonják és rendezik. Minden a hagymáról szól: Bernben ilyenkor lehet kapni a híres ropogós fokhagymás kenyeret (Chnoblibrot), a környékbeli vendéglők és éttermek pedig csupa hagymás fogással készülnek, többek közt hagymamártásokkal, hagymalevesekkel, hagymás pizzákkal és hagymás kolbászokkal.

A Zibelemärit eredete a homályba vész, több legenda is közszájon forog, de az biztos, hogy 1405 óta csaknem minden évben megrendezik. Az egyik legenda szerint a híres piacon, a „Martini Market”-en mindent lehetett kapni, csak hagymát nem, ezért a környékbeli termelők egy külön kis vásárt hoztak létre maguknak, innen származik az esemény. A másik legenda szerint az 1405-ös nagy berni tűzvésszel kezdődött minden, amikor 650 ház égett le, és több mint 100 ember halt meg a lángokban. Csak annak köszönhető, hogy nem lett még több áldozat és még nagyobb a kár, hogy a közeli Freiburg (Fribourg) városának polgárai lélekszakadva átrohantak, hogy segítsenek az oltásban, és sikeresen vették fel a küzdelmet a tomboló lángokkal. Hősies helytállásukért hálából a berni polgárok külön engedélyt adtak a freiburgiaknak, hogy minden ősszel egy hétig szabadon árulhatják hagymáikat Bern utcáin. A vásár több mint 600 éve minden évben megrendezésre kerül, a tavalyit megelőzően legutóbb 1918-ban, a spanyolnátha járvány idején kellett elhalasztani.

A Zibelemärit része a hagyományos Zibeleschwümme (hagymaúszás) is, ilyenkor a bátor résztvevők a Schönausteg hídon gyülekeznek mókás jelmezekben, például Télapónak vagy krokodilnak öltözve. A híd aljától a vízbe gázolva kezdik meg a pár száz méteres táv teljesítését, a körülbelül 6-7 fokos Aare folyóban.