Két év kihagyást követően, január 20-29. között 60 ország 1400 kiállítójának részvételével rendezik meg a 87. Nemzetközi Zöld Hetet. 

A koronavírus-járvány miatt két év szünetet követően 60 ország 1400 kiállítójával 2023. január 20. és 29. között ismét a berlini kiállítási központban kerül megrendezésre az Internationale Grüne Woche . Az 1926 óta 87. alkalommal megnyitó élelmiszer-, mezőgazdasági és kertészeti szakvásár az élelmiszeripar globális piaci áttekintését, seregszemléjét adja, illetve a regionális specialitások legszélesebb választékát mutatja be.

Dirk Hoffmann, a Messe Berlin GmbH ügyvezető igazgatója szerint “a Nemzetközi Zöld Hét 1096 nap után tér újra vissza a német fővárosba. A Messe Berlin tíz napon át a mezőgazdasági és élelmiszeripari aktuális viták színtere, a politika, az üzleti élet, a társadalom és a média találkozóhelye, az új termékek tesztpiaca lesz, nem utolsósorban pedig változatos élményvilágot nyújt a helyszínen minden vendég számára”.”

A Nemzetközi Zöld Hét 115 ezer négyzetméter kiállítási felülettel várja a látogatókat, emellett mezőgazdasági, erdészeti és kertészeti különkiállítások színesítik a programot. A virágcsarnok és az állatcsarnok, valamint a 3.2. csarnokban helyet kapó kalandfarm, és a Német Élelmiszeripari Szövetség “Hogyan ízlik a jövő” című különkiállítása is a kiemelt események közé tartozik.

Cem Özdemir német szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter szerint “idén végre ismét személyesen is élvezhetjük a csarnokokban a zölddel megvilágított rádiótorony alatt zajló eszmecserét és párbeszédet. A fogyasztók számára a Nemzetközi Zöld Hét a mezőgazdaság és az élelmiszeripar valósághű kirakata. Ebben rejlik a nagy lehetőség: hiszen az, ahogyan étkezünk, jelentős hatással van arra, hogy mit és hogyan termel a mezőgazdaság. Az elmúlt tizenkét hónap során arra törekedtünk, hogy mezőgazdaságunkat fenntarthatóbbá tegyük. A rendezvény jelmondata: védjük, hogy használhassuk. De használjuk is, hogy megvédhessük. Hivatalban lévő mezőgazdasági miniszterként izgatottan és kíváncsian várom a rendezvényt”.

A vásárt kísérő több mint 300 szakmai rendezvény csúcsa a 15. Globális Élelmiszer- és Mezőgazdasági Fórum (GFFA, Global Forum for Food and Agriculture, január 18-21.), amelyet a német szövetségi mezőgazdasági minisztérium szervez. A fő téma az “Élelmiszer-rendszerek átalakítása: Globális válasz a többszörös válságokra”. A világ legfontosabb agrárpolitikai konferenciájára több mint 2000 szakértőt várnak a politikai, üzleti, tudományos életből és a civil szférából, valamint 80 agrárminiszter is a résztvevők között szerepel.

A cikkhez szemlézett írások:

Internationale Grüne Woche: Nachhaltigkeit, Ernährungssicherheit und Klimaschutz