Az utóbbi öt év legmagasabb gyümölcsárait mérték áprilisban és májusban a német üzletekben.

Németországban a Destatis adatai szerint május hónapban rekordot ért el a gyümölcsök átlagára, (3%-kal még a tavaly május árakat is meghaladta), ám ez az áprilisi szinthez képest már enyhe csökkenésnek számít. Különösen a bogyós gyümölcsök esetében regisztráltak magasabb árakat (10%), de az alma átlagára is 5%-kal meghaladta az egy évvel korábbi szintet.

A csapadékos tavasz nem vezetett a német boltokban a zöldségek rekordárához. A gyümölcsök esetében ez május hónapban a bogyós gyümölcsökre és a csúcsgyümölcsökre volt jellemző, amelyekből a holland termelők is szállítanak. 

A zöldségfélék árai is igen magasak voltak májusban, de ez nem jelentett új rekordot Hollandiával ellentétben, ahol a csapadékos időszak megnehezítette a betakarítást, emiatt a piacra érkező készletek nem mindig tudták fedezni a keresletet. A német piacokat azonban sok beszerzési forrásból látják el,  ami visszafogta az áremelkedés mértékét. Az elmúlt öt évet tekintve az uborka idén a legdrágább, a paprika és a káposzta esetében pedig a második legdrágább.

A cikkhez szemlézett írások:

Fruitprijzen in Duitse winkels naar record, groente net niet

Kapcsolódó cikkek:

Olaszország: gyenge évet zárt tavaly a gyümölcságazat