Csaknem 400 ezer tonnával kevesebb gyümölcsöt importáltak 2022-ben a németek, mint 2021-ben., ez 8 éve a legkisebb mennyiség.

A Destatis adatai szerint Németország 2022-ben 5,08 millió tonna friss gyümölcsöt importált, ami 7%-kal, 400 ezer tonnával marad el a 2021-es szinttől, és alacsonyabb, mint az előző 8 évben bármikor. Bár a külföldről beszerzett gyümölcsök mennyisége csökkent, az import értéke növekedést mutat. Elemzők szerint a gyümölcsimport csökkenése három fő tényezőre vezethető vissza, amelyek az egyes gyümölcsök esetében eltérő súllyal esnek latba.

Az első, hogy bizonyos gyümölcsökből tavaly egyszerűen kevesebb termett, mint korábban, és a német import pont ezeknél a termékeknél mutatja a legjelentősebb visszaesést. Példaként említhetők a spanyol citrusfélék, ahol az előző évben a szokásosnál szintnél sokkal kevesebbet sikerült betakarítani, de a kakiszilva és a dinnye esetében is igaz, hogy a kínálat elmaradt a megszokottól.

A másik fontos tényező a szállítási költségek emelkedése volt, amit elsősorban a munkaerő és az üzemanyagok drágulása okozott. A helyzetet súlyosbította, hogy továbbra is fennáll a viszonylag jelentős sofőrhiány, illetve az elérhető szállítási kapacitások is visszaesést mutattak Európa irányába: egyrészt a devizaárfolyamok alakulása, másrészt pedig az európai piac vonzerejének visszaesése is hozzájárult ahhoz, hogy Németországba kevesebb egzotikus gyümölcs érkezett.

A harmadik ok pedig a német kereslet visszaesése volt, mivel a bizonytalan gazdasági környezetben, főleg a megélhetési költségek növekedése mellett az emberek kevesebb gyümölcsöt vásároltak a 2021-es mennyiséghez képest.

A cikkhez szemlézett írások:

AMI: Deutsche Obstimporte auf niedrigstem Stand seit acht Jahren

Kapcsolódó cikkek:

Németország: 2022-ben csaknem 30%-kal kevesebb spárga importjára volt szükség

Németország: 25%-kal esett vissza tavaly a hollandiai paradicsomimport