A Destatis prognózisa szerint 42 ezer tonnás szilvatermés várható idén Németországban.

A Destatis prognózisa szerint a 2022-es német szilvatermés mennyisége 42 ezer tonna körül várható, ami 6,4%-kal haladja meg a 2021-ben betakarított 40 ezer tonnás volument. A statisztikai hivatal szerint az időjárási stresszfaktorok ellenére is nagyobb termés várható a tavalyinál, mivel 2021-ben a legjelentősebb körzetben, Baden-Württemberg tartományban igen alacsony hozamokat értek el.

A tízéves átlaghoz képest az idei termés sem számít valami jónak, mivel az utóbbi 10 évben átlagosan 44 ezer tonnát takarítottak be, így a 2022. évi termés ettől 4,3%-kal, 1900 tonnával elmarad. Ennek elsődleges okaként a Destatis a kedvezőtlen időjárási tényezőket említi: tavaszi fagyok, aszály, hőstressz és jégesők nehezítették idén a gazdák munkáját, ami gyengébb termésberakódást eredményezett.

Németországban 4200 hektáron termesztenek szilvaféléket. Két tartomány messze kiemelkedik a többi közül: Baden-Württemberg (1800 hektár) és Rajna-vidék-Pfalz (900 hektár) – a nemzeti össztermés 63%-a ebből a két tartományból származik.

A cikkhez szemlézett írások:

Deutsche Pflaumen- und Zwetschenernte nicht ganz so gering wie im Vorjahr

Kapcsolódó cikkek:

Alacsony a lengyel és szerb szilva felvásárlási ára

Az évtized legkisebb spanyol barack- és szilvatermése várható az idén

IberPlum szilva-kajszi hibrid