A napokban több hírben is megjelent, miszerint az előttünk álló szezonban akár 700-800 Ft/kg is lehet az alma fogyasztói ára a boltokban. A FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ (Alma Terméktanács) ezen hírektől elhatárolódik, illetve nem is ért egyet azok tartalmával.

Tény, hogy európai szinten 20-25%-kal alacsonyabb almatermés várható, mint az elmúlt években, de ez az egyébként nem szokványos piaci helyzet több ok miatt nem fog a fogyasztói árak drasztikus emelkedéséhez vezetni:

  • A piaci árakat ugyan jelentős részben a várható, illetve a betakarított termésmennyiség határozza meg, de a termések ingadozása döntően a termelői árakra hat, és jóval kisebb mértékben tükröződik vissza a fogyasztói árakban. A jó termés alacsonyabb, a gyenge termés magasabb termelői árakat eredményez, melyeknek így nagy az évek közötti ingadozása, de a fogyasztói árak ennek ellenére csak kis mértékben hullámzanak, jóval kisebb mértékben reagálnak a termés változására, tehát nagyobb a stabilitásuk.
  • A fogyasztói árak nem emelkednek soha azon árszint fölé, melyet a fogyasztó még hajlandó az adott termékért megfizetni (ezt nevezi a közgazdaságtan felső rezervációs árnak), mert ezen árszint fölött a fogyasztó elfordulna – jelen esetben – az almától, és más helyettesítő termékek (pl. déligyümölcsök) fogyasztásával elégíteni ki az igényeit. A déligyümölcsök kínálata és ára ezáltal féken fogja tartani az alma árát is, mert a kereskedelemnek sem érdeke olyan magas árszint kialakítása, mellyel az alma kereslete drasztikusan visszaesik.
  • Az alma bolti fogyasztói ára – fajától, minőségtől, kiszereléstől, csomagolástól, stb. – függően általában a 250-500 Ft/kg sávban mozog, és jelenleg is ebben az intervallumban tartózkodik, vagyis a szokásos ártartományból nem lépett ki, és várhatóan a következő hónapokban sem fog. Legfeljebb 10-15%-os áremelkedést tudunk elképzelni, de ez ezért nem lesz a fogyasztó számára egyértelműen érzékelhető, mert ebben az egyébként széles ársávban minden fogyasztó megtalálhatja a számára megfelelő minőségű és árfekvésű terméket.

Az étkezési alma idei termelői árai magasak (90-120 Ft/kg), de nem magasabbak, mint amilyet egy-egy, alacsony terméssel jellemezhető évben megszoktunk, vagyis nem extrém a jelenlegi piaci helyzet. Ezen termelői ár alapján látható az is, hogy a boltokban kialakuló, sokak által magasnak tartott fogyasztói árnak nem alapvetően a termelő az okozója, illetve tudni kell azt is, hogy az árakat alapvetően nem a termelő képezi (nincs jelentős ráhatása a piaci árak alakulására), hanem a keresleti oldal, vagyis a kereskedelem. Fontos kihangsúlyozni továbbá, hogy a magas termelői árak nem azért alakultak ki, mert emelkednek a munkabérek vagy drágul a növényvédő szer és a műtrágya. Tény, hogy a munkaerő vagy az inputanyagok egyre magasabb árakon szerezhetők be, ami – akár jelentősen – növeli a termelők önköltségét, de a piacgazdaságban alapvetően nem önköltség alapján történik az árképzés. A magasabb termelői árak annak tulajdoníthatók, hogy ebben az évben alacsonyabb a várt termésmennyiség, így keresleti piac alakult ki, és a kereskedelem hajlandó többet is fizetni az almáért, hogy megszerezze a piacai kiszolgálásához szükséges árualapot.