Május elején indul az új, országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, a Jéger, amelyet 1,8 milliárd forintért építenek ki, és amelytől jelentős megtakarítást várnak – írta a Magyar Nemzet keddi számában.
A rendszer lényege, hogy az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki.
Az Európai Unióban egyedülállóan a teljes országot lefedő jégkármérséklő rendszer kiépítését javarészt a vidékfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatból fedezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Azonban vannak olyan tételek, összességében mintegy kétszázmillió forint, amelyek a pályázatban nem számolhatók el, ezt a NAK saját forrásból finanszírozza – írta a lap.
Konrád Szilárd, a NAK vezető kommunikációs szakértője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a Jéger évi másfél milliárd forintra becsült működtetése a gazdáknak egy pluszforintjába sem kerül, azt a kárenyhítési alapból fedezik.
Az agrárkamara számításai szerint a rendszernek köszönhetően a kárarány az egy százalékot sem éri majd el évente, míg korábban négy-négy és fél százalékos volt átlagosan.