Áprilisban kezdődik az egységes kérelmek benyújtásának időszaka, változnak a támogatások megszerzésének alapkövetelményei. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is áprilisban kezdődik az egységes kérelmek benyújtási időszaka. A kérelem beadása során 2023-ban több, mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (továbbiakban: Kincstár) benyújtó felületén lehet benyújtani a  https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon.

2023-tól az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé válik a teljes elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések/kifogások benyújtásáig kizárólag elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A Kincstár is a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára fogja megküldeni.

Az uniós Közös Agrárpolitika 2023-tól hatályos változásai nagy mértékben érintik a hazai gazdálkodókat, ezáltal az idei évi egységes kérelmek beadását is. Nézzük, hogy mire is kell figyelemmel lennünk!

A területalapú támogatások megszerzéséhez szükséges alapkövetelmények némiképp megváltoznak az idei évtől. A kölcsönös megfeleltetés és a zöldítés követelményeinek összeolvadásával létrejött a „feltételesség” keretrendszere, amely az alaptámogatás „lehívásához” szükséges alapkövetelményeket tartalmazza.

Újdonság a támogatási rendszerben az agro-ökológiai program (AÖP), amely önkéntesen választható egyéves zöld kötelezettségek teljesítése fejében többlettámogatást adhat a gazdáknak. Amennyiben a gazdálkodó úgy dönt, hogy csatlakozik a programhoz, úgy a gazdaságában lévő minden hasznosításra – szántó, egyéb gyep, ültetvény – teljesítenie kell legalább két pont értékű gyakorlatot. Fontos megjegyezni, hogy a kérelem kitöltésekor már jelölni szükséges, hogy a gazdaságunkban mely vállalásokat tesszük, illetve annak melyik részén (tábláján) szeretnénk ezeket megvalósítani. További fontos vállalás, hogy az AÖP-ben résztvevő gazdálkodónak a gazdasága teljes területére vezetniük kell a Gazdálkodási Naplót.

Lesznek azonban olyan jogcímek, amelyek igénylésénél már az egységes kérelemhez csatolni szükséges iratokat, nyilatkozatokat. Ilyen például a fiatal gazda támogatás, ahol többek között csatolni kell a kérelemhez a mezőgazdasági végzettséget igazoló dokumentumot vagy a legalább 2 éves szakmai gyakorlatról szóló igazolást.

Mindezek is azt mutatják, hogy ahhoz, hogy jól és pontosan benyújtható kérelmek kerüljenek beadásra, úgy felkészültnek kell lenni.

A kérelem benyújtásához további információk találhatók a NAK weboldalán a KAP 2023-2027 menüpont alatt. Itt találhatóak az egyes támogatásokhoz készült kiadványok, melyek segítenek eligazodni a feltételek és igénylések rendszerében.

Kérjük, hogy további információkért keressék a NAK falugazdászait!

A cikkhez szemlézett írások:

Új év, új időszak! Mire készüljünk a 2023-as Egységes Kérelem beadásnál?

Kapcsolódó cikkek:

AM: megismerhetőek az idei egységes kérelemhez kapcsolódó jogszabályok