Ön védekezik ellene?

A gyapottok-bagolylepke a hajtatóberendezésekben szinte egész évben jelenlevő kártevő. Szabadföldön már-már összeérő nemzedékei május közepe-végétől egészen szeptember végéig veszélyeztetik az éppen virágzó, termő állományokat. Fő tápnövényei a zöldségfélék és a kukorica, borsó, bab kultúrák, de az utóbbi években megfigyelhettük károsítását birs- és bodzaültetvényekben is.

A hernyó a növények generatív részeit (virágát, termését) károsítja. A virág, termés falának átfúrásával, a terméshús fogyasztásával jelentős gazdasági kárt okozhat. Rágásnyomán gyakran jelennek meg másodlagos gombafertőzések, pl. fuzárium, és más mikotoxin termelő organizmusok. Mivel terményeink legértékesebb részét veszélyezteti, érdemes rajzásmegfigyeléssel felkészülni a védekezésre. 

 A gyapottok bagolylepke rajzását legegyszerűbben feromoncsapdák használatával követhetjük nyomon.

A feromoncsapda diszpenzere a nőstény lepkék fajspecifikus feromonját párologtatja, ezzel a hím egyedeket vonzza magához. A fogásszámból következtethetünk a rajzás intenzitására. A rajzáscsúcson a napi fogásszám a többszázas nagyságrendet is elérheti, de komoly gazdasági kár ennél alacsonyabb fogásszám mellett is bekövetkezhet. Ezért a rajzás intenzitásának növekedésével érdemes a veszélyeztetett fenológiában lévő területeket is gyakrabban szemlézni.

A gyapottok-bagolylepke rajzása javában zajlik: https://www.facebook.com/BiocontMagyarorszag/videos/2130303967149200

A képek Békés megyében készültek a hét elején, napi 200 db feletti hím egyedet fognak a feromoncsapdák, a hernyók kelése és károsítása pedig javában zajlik. Érdemes a területeket folyamatosan monitoringozni, és ha szükséges, növényvédő szerrel beavatkozni!

Védekezés  a  gyapottok-bagolylepke ellen

Dipel DF speciális összetételének köszönhetően kizárólag lepkehernyók ellen hat, ezért megkíméli a hasznos élő szervezeteket és az emberre sincs negatív hatása. Szermaradékot nem képez. A hatást nem a baktérium, hanem a készítmény előállítása során izolált toxinkristályok biztosítják. Ennek köszönhetően a készítmény minőségét hosszan megőrzi és más szerekkel jól keverhető.

Dipel DF esetében a permetezéshez használt víz pH 5,5-6,5 között optimális!

 A kezelést követően a hernyók táplálkozás útján veszik fel a toxinkristályokat. Ezek a kártevő lárva tápcsatornájában, annak lúgos kémhatása miatt aktiválódnak és a bélfalhoz kötődve perforációt idéznek elő. Ily módon a kártevő hernyó táplálkozása (tehát a károkozás) rövid időn belül (0,5-2 óra) leáll és a lárva elpusztul.

Egyedi, a hernyó bélrendszerét célzó hatásmódja miatt remekül illeszthető be a szerrezisztencia elleni stratégiákba. A Dipel DF-et előrejelzés alapján, a fiatal lárvastádiumok (L1-L2) érdemes időzíteni, hiszen ezen hernyók táplálkozása a legaktívabb, így testtömegükhöz képest több hatóanyagot vesznek fel.

Biológiai védekezés a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke ellen

A hibrid- és csemegekukorica állományokat az aszály mellett két hernyókártevő is veszélyezteti. A gyapottok bagolylepke imágói még mindig nagy tömegben repülnek, de a lárvák károsítása is egyre intenzívebb. Eközben a kukoricamoly második nemzedéke épp csak megkezdte repülését, hamarosan pedig újra számolnunk kell hernyóinak károkozásával. A gyapottok bagolylepke hernyója leginkább a cső végi szemeket rágja, így sokszor kis területre koncentrálódik a kár. Ezzel szemben a kukoricamoly lárváinál egyre gyakrabban figyeljük meg a szemek közé rágó kárképét, mely egyértelműen az aszályos, forró, szubtrópusi időjárásnak köszönhető. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a károsítót sem, hiszen akár a termésben is nagyobb kárt okozhat, mint a jól ismert gyapottok bagolylepke. 

Gyapottok bagolylepke

A Dipel DF kiemelkedik versenytársai közül magas toxinfehérje tartalmának köszönhetően. A hatóanyagot biztosító 4 féle toxinkristály különböző hatáshelyeken avatkozik be a hernyók emésztésébe – ezáltal nem csak a szerrezisztencia kifejlődése gátolt, de különösen széles hatásspektrummal és nagy hatáserősséggel is rendelkezik. 

További részleteket a DIPEL DF termékről itt olvashat:

https://biocontmagyarorszag.hu/termek/dipel-df-biologiai-rovarolo-szer/

A készítményekkel kapcsolatos további információkért látogasson el honlapunkra vagy lépjen kapcsolatba a területileg illetékes Biocont szaktanácsadóval:

https://biocontmagyarorszag.hu/kapcsolat/