A brit kormány 22 millió fontot (körülbelül 8 milliárd forintot) költött, hogy megalkossák a jövő mezőgazdaságának prototípusát. Kevesebb szennyezés, kevesebb szemét, minden automatizált és a termelékenységi mutatók az egekben – legalább is ezt ígéri a brit agrárminisztérium. A brit kormány projektjét, miszerint megalkotják a jövő mezőgazdaságának prototípusát, a kutatás-fejlesztésért felelős miniszter, Chris Skidmore hirdette meg. Ez egyike volt annak a 31 programnak, amit a brit kormány az élelmiszerek átalakításáért hozott létre. A tervezet 90 millió fontot, azaz 32 milliárd forintot irányoz elő olyan kutatási-fejlesztési projektekre, amelyek átalakítják és modernizálják a mezőgazdaságot. A cél, hogy az agrárszektor alkalmazkodjon a klímaváltozáshoz és a növekvő népességhez; többek között azt szeretnék elérni, hogy 2050-re a brit mezőgazdaság zéró emissziós szintre álljon át, azaz semmiféle káros anyagot ne bocsátson ki. Az óriási összeg része annak a tervnek, hogy a brit kormány 2027-ig a GDP 2,4 százalékát költse K+F-re.

Az alábbi projektek valósultak már meg: Fél millió fontot (180 millió forint) költöttek arra, hogy kifejlesszenek egy eperszedő robotot Plymouthban, ami gyorsabban és olcsóbban szedi az epret az embernél és el sem fárad. A terv szerint a robotot át lehet majd állítani más gyümölcsökre, vagy zöldségekre is. Az elmondások szerint megérte befektetni a robotba, a munkaerőhiány miatt ugyanis óriási segítséget jelent az automatizáció. A mostanában nagyon divatos „vertikális gazdálkodás” a projekt másik része, Bristolban telepítettek egy függőleges gazdaságot, ahol az öntözést és a világítást is automaták szabályozzák. Az indoklás az volt, hogy így kevesebb vizet fogyasztanak és többet is termelnek.

Forrás: https://www.agrarszektor.hu/agrarpenzek/milliokat-koltottek-egy-eperszedo-gepre-mutatjuk-megerte-e.15115.html?utm_source=agrarszektor&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel