Az összeírás célja, hogy megfelelő minőségű adatok álljanak a gazdálkodók, illetve a haza és az EU döntéshozói részére. A jó döntések előkészítéséhez ugyanis pontos, megbízható, hiteles, naprakész és nagyon részletes területi szintű adatok szükségesek, amelyeket csak egy teljes körű adatgyűjtés tud biztosítani. A kijelölt adatszolgáltatóknak a válaszadás kötelező.

Az összeírás végrehajtását az EU bizottsági rendelete írja elő a tagállamokban, így a gyűjtött adatok – a 2018. évi Gyümölcsös ültetvények összeíráshoz hasonlóan – EU szinten is összehasonlíthatóak és elérhetőek lesznek az Eurostat honlapján. Emellett a 10 évenkénti összeírás része a FAO ajánlásának, így 2020-ban a világ minden táján zajlanak hasonló mezőgazdasági célú adatgyűjtések.

Az összeírandó adatok köre uniós szinten került meghatározásra, de a hazai igények kielégítése is fontos szempont volt a kérdőív kialakításakor. Így a fejlesztéspolitikai tervezés érdekében, megjelennek az üvegházakkal, fóliaházakkal, fóliasátrakkal kapcsolatos kérdések. A 2020 utáni közös agrárpolitika tervezete, és az elmúlt években felgyorsult technikai fejlődés pedig indokolttá teszi, hogy külön kérdéscsoport foglalkozzon az agrárdigitalizációval. Ezért a gazdaságban használt digitális eszközökre, precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközökre vonatkozóan is történik majd adatgyűjtés.

Az Agrárcenzus 2020 két szakaszból fog állni. Május 15-től 31-ig tart az online kitöltési időszak, majd június folyamán közel hatezer összeíró járja majd a vidéket, és keresi fel azokat, akik nem küldték el az adataikat elektronikusan.

Kiemelt cél, hogy a gazdálkodók az adatgyűjtés első szakaszában minél nagyobb arányban éljenek az online kitöltés lehetőségével. Az érintettek postai úton vagy e-mailben fogják megkapni a szükséges tudnivalókat május elején. A kitöltésben a falugazdászok is segítséget nyújtanak, közvetlenül a támogatási kérelmek beadását követő időszakban. Ezzel a gazdálkodók kényelmesen, számukra megfelelő időpontban tudják rögzíteni az adataikat.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kérdőívet a teljes gazdaságra vonatkozóan kell kitölteni. Ennek célja, hogy követni lehessen a gazdaságszerkezetben bekövetkezett változásokat és a szakpolitikai tervezés során a különböző gazdaságméretek figyelembevételével is lehessen számolni.

Az adatszolgáltatásra kijelöltek azok, akik mezőgazdasági tevékenységet végezhetnek, vagyis szerepelnek a KSH mezőgazdasági regiszterében, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vagy egyéb szervezet adatbázisában. A kérdőíven szerepelnek a gazdasághoz kapcsolódó személyek ügyfél-azonosítói, őstermelői igazolványszámai és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai azonosítói. Kérjük, ellenőrizzék ezeket, mert a jövőben az ezen szervezeteknek szolgáltatott adatokkal kiválthatóak lehetnek adatgyűjtések, így a KSH-nak nem kell majd külön adatot szolgáltatni.

Érdemes az összeírással kapcsolatban figyelemmel kísérni a KSH honlapját, ahol a legfrissebb aktuális információk már megtalálhatóak: http://www.ksh.hu/agrarcenzusok_agrarium_2020

Az összeíráshoz kapcsolódóan a hazai növénytermesztésről készített kiadvány elérhető az alábbi linken:
http://www.ksh.hu/docs/hun/agrar/ac2020/ac2020_noveny_leporello.pdf

Az EU szintű koordinációról és elérhető adatokról itt tájékozódhat: https://ec.europa.eu/eurostat/web/agriculture/census-2020

A FAO agrárcenzusokhoz kapcsolódó honlapja elérhető itt:
http://www.fao.org/world-census-agriculture/wcarounds/en/