Letölthető dokumentum formájában érhető el a 2013-2022 közötti időszak kertészeti eredményeit tartalmazó összefoglaló.

A FruitVeB és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködésével készült el a 2013-2022 közötti időszakról szóló zöldség-gyümölcs ágazati jelentés.

A dokumentum pdf (6 MB) formátumban IDE KATTINTVA tölthető le.

Tisztelt Gazdálkodók!

A zöldség-gyümölcs ágazat a hazai kertészet, illetve agrárium meghatározó ágazata. A jelentős értéktermelésén túlmenően élőmunkaigényénél fogva fontos munkahelyteremtő, és a társadalom meghatározó rétege számára szezonális munkalehetőséget biztosít. Az erősen exportorientált feldolgozó-ipara révén nagy jelentősége van a magyar élelmiszergazdaság külkereskedelmi teljesítményének javításában, de legalább ugyanennyire fontos, hogy közben egészséges friss és feldolgozott élelmiszerrel látja el a hazai piacokat. A mezőgazdasági termelés és élelmiszer-előállítás komoly kihívásokkal néz szembe. A klímaváltozás okán meg kell küzdenünk az egyre több szélsőséget hordozó időjárási körülményekkel, és ezáltal a növekvő termelési kockázatokkal; helyt kell állni az egyre erősebbé váló piaci versenyben; tudnunk kell kompenzálni a munkaerőhiány okozta nehézségeket; mindeközben meg kell oldanunk a generációváltás problémáit. A jövő kihívásaira csak a termelés hatékonyságának és a termésbiztonság fokozásával, illetve az ágazati szervezettség növelésével lehet válaszolni. A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében nyújtott támogatások kiváló lehetőséget kínálnak az élelmiszergazdaság valamennyi szereplője számára a technológiai korszerűsítésre és a versenyképesség fokozására.

A fejlesztési lehetőségek és tartalékok feltárásához időnként számot kell vetnünk az ágazat múltbeli fejlődési tendenciáival, valamint erősségeivel és gyengeségeivel. Ehhez nyújt értékes hozzájárulást ez a kiadvány. Forgassa mindenki haszonnal, okulva és tanulva a múlt tapasztalataiból!

Dr. Nagy István

agrárminiszter

FruitVeB-NAK_bulletin_2013-2022