Az agrártermékek piaci stabilitásának és versenyképességének kulcstényezője a minél magasabb szintű és minőségű feldolgozottsági szint elérése. A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett élelmiszeripari és borászati üzemeket fejlesztő pályázatra a támogatási kérelmek benyújtása folyamatosan lehetséges.

A pályázat keretében 50%-os vissza nem térítendő támogatás igényelhető a támogatott feldolgozási tevékenységhez kapcsolódóan termelőeszközök, gépek, új technológiai rendszerek beszerzésére, épületfelújításra, bővítésre, új építésre, illetve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására is.

A felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások számára olyan élelmiszer-feldolgozáshoz, illetve borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések végrehajtására, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, továbbá a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához.

A felhívás további célja az ágazati szereplők versenyképességének javítása a legkorszerűbb, innovatív technológiák megvalósításával.

A pályázat kiváló lehetőség azon vállalkozások számára, akik eddig csak tervezték az általuk termelt vagy vásárolt mezőgazdasági termékek feldolgozását, ezzel magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek létrehozását. 

A projektek elbírálása szakaszosan történik.

Tavaszi beadási határnapok a következők:
• 2019. március 4.
• 2019. április 3.
• 2019. május 6.

Forrás: https://www.agroinform.hu/palyazatok/meg-palyazhat-elelmiszeripari-feldolgozo-es-boraszati-uzemek-fejlesztesere-39188-001