Közben pedig Oroszország korlátozza a fehérorosz frissalma- és frisskörte-exportot. A február 1-jei adatok alapján a fő európai almatermő országok még mindig több mint 3,8 millió tonnányi friss gyümölcsöt tárolnak. Nem meglepő módon Lengyelországnak volt a legnagyobb készlete (1,215 millió tonna), közvetlenül mögötte pedig Olaszország volt (1,133 millió tonna).

Lengyelországnak 262 ezer tonna gyümölcsöt sikerült értékesíteni januárban. A betakarítást követő hónapokban átlagosan mintegy 293 ezer tonna almát szállítottak eladásra. Ebben azonban benne vannak azok a hatalmas tételek is, amiket az idén a feldolgozóipar számára adtak át. Ezt az átlagot tekintve legjobb esetben is négy hónapja van Lengyelországnak, hogy kiürítse a hűtőházait, mielőtt az új szezon gyümölcsei beérkeznének. Ha mindez sikerülne, akkor az új szezont mindössze 43 ezer tonna almával nyitná. Ez előnyös lenne Lengyelország számára, hiszen a 2017/18-as szezont is 46 ezer tonnával zárta. Ez azonban nem valószínű, mert a feldolgozás megszűnt, valamint sok gyümölcsről jelentették, hogy nem megfelelő a minősége a friss értékesítésre. Ha a készletek egy részét nem dobják ki vagy nem adják az állatoknak (ami a termelők számára gyakorlatilag ugyanazt jelenti), akkor Lengyelország több mint 100 ezer tonnányi készlettel indul a 2019/20-as szezonnak.

Oroszország korlátozza a fehérorosz frissalma- és frisskörte-exportot. Pár héttel a teljes betiltás fenyegetése után az orosz hatóságok bevezettek egy ideiglenes korlátozást a fehérorosz alma- és körteszállítmányokra. A döntés azt követően született, hogy az Orosz Nemzeti Vámhivatal április első hetében lefoglalt 39 járművet, amelyek szankcionált termékeket szállítottak, illetve 36 járművön növény-egészségügyi bizonyítvány nélküli almát és körtét találtak.

Oroszország fő állat- és növény-egészségügyi hatósága, a Rosselkhoznadzor az alábbi nyilatkozatot adta ki: „Figyelembe véve, hogy gyümölcsök és zöldségek ismeretlen növény-egészségügyi állapotban és hamisított bizonyítványokkal érkeznek Fehéroroszországból, a Rosselkhoznadzor úgy döntött, hogy 2019. április 12-től ideiglenes korlátozást vezet be a Fehéroroszországból érkező alma- és a körteszállítmányokra, amíg a jelen helyzet meg nem oldódik.”

A témával kapcsolatban bővebben itt olvashat.