A medFEL 2023-as prognózisa szerint idén csaknem 340 ezer tonnával nőhet az európai nagy termelő országok őszibarack- és nektarintermése. 

A 2023-as medFEL őszibarack- és nektarinprognózist a 4 legnagyobb európai termelő ország (Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Görögország) várható termésére adják ki, de idén a szervezők szerint “példátlan helyzet” állt elő, mivel az olaszországi áradások miatt Itáliára nem tudtak előrejelzést készíteni. Ezért a konferencián a számokat bejelentő Eric Hostalnou szerint igazából “inkább potenciális termelési szintről, semmint tényleges prognózisról lehet egyelőre beszélni.” A medFEL az új adatokat június közepe táján frissíti majd.

Franciaország: az aszály okozhat problémákat az idei szezonban

Az időjárási problémák miatt két meglehetősen rossz szezont követően a 2022-es év nagyon kedvezően alakult a francia termelés számára mind a termelés, mind az értékesítés szempontjából, különösen a Spanyolország által támasztott nagyon gyenge versenynek köszönhetően. Bruno Darnaud szerint idén a francia termés gyümölcsátmérői kisebbek ugyan, de az íz és a minőség kivételes. A hazai fogyasztást promóciókkal ösztönzik a boltokban. A 2023-as évben a termés várhatóan 1%-on belül lesz a tavalyihoz képest, azaz várhatóan 230 ezer tonna körül alakul majd.

„A vízellátottság lesz a 2023-as idény fő kihívása” – figyelmeztet Bruno Darnaud. A délkeleti megyékben számos aszályriasztás van érvényben, különösen a Kelet-Pireneusokban, a leginkább érintett megyében, ahol a francia csonthéjas gyümölcsök termelésének meghatározó részét termesztik. „Megvárjuk, hogyan alakul a helyzet az elkövetkező hetekben. Egyelőre a helyzet a mennyiséget tekintve majdnem normális, viszont a szárazság hatással lehet a méretekre és így a mennyiségekre is”. Egyelőre nem jelentettek terméskiesést, mivel még senki sem tudja, hogyan alakul a helyzet. A helyi szakemberek szerint nagyon nehéz pontos előrejelzéseket készíteni.

Spanyolország: Katalónia szenved a legjobban az aszálytól

Tavaly a fagy jelentős károkat okozott, különösen az ország északi részén, Aragóniában és Katalóniában, amelyek önmagukban a spanyol csonthéjas gyümölcsök termelésének 70%-át képviselik. Az országos termés így közel 40%-kal csökkent. „2022 jó év volt az árak, de rossz a mennyiség szempontjából” – jellemezte a 2022-es idényt Javier Bassols. A 2023-as évben Spanyolországot nagyon komoly aszály fenyegeti, a leginkább érintett régió Katalónia. „Jelentős vízhiánnyal kezdjük ezt a szezont” – fejtette ki Manel Simon. A mennyiségeket és a minőséget illetően még mindig nehéz előrejelzéseket készíteni, egyelőre 1 256 ezer tonnás termést valószínűsítenek (őszibarack 300, laposbarack 336, nektarin 621, pavia 292 ezer tonna), ami 52%-kal lenne magasabb a tavalyi, súlyosan fagykáros termésszintnél.

Olaszország: nincs előrejelzés az Emilia-Romagna-i áradások miatt. 

A 2021-es fagyot követő súlyos terméskiesés után 2022-ben normális kínálat és jó árszintek jellemezték a piacot. „2022-ben lehet, hogy nem értük el az előző évek potenciálját” – magyarázza Elisa Macchi, “ám Franciaországhoz hasonlóan Olaszország is ki tudta használni a kisebb spanyol termelést és a konkurencia hiányát”. A 2023-as évet az Emilia Romagnában május 17-én és 18-án bekövetkezett igen jelentős áradások jellemzik. Elisa Macchi szerint a helyzet „Katasztrofális. Még nem lehet felmérni a károkat. A termés valószínűleg alacsonyabb lesz, mint ahogy az a néhány héttel ezelőtti előrejelzésekben szerepelt, de meg kell várnunk, hogy felmérhessük a károkat. Jelenleg lehetetlen pontos számokat közölni. A többi, árvíz által nem érintett termesztőkörzetben, például Dél-Olaszországban, amely az olasz termés több mint felét adja, a termőpotenciál idén valamivel magasabb. Veneto és Piemont tartományban azonban a termelés kis mértékben csökkent, amit részint a fagy, részint a termőterület csökkenése okozott az elmúlt években. Egyelőre az olasz termést 869 ezer tonnára becsülik, ami 8%-kal marad el a tavalyi szezonban betakarított mennyiségtől.

Görögország: enyhe terméscsökkenés

A 2022-es szezon első fele „korrekt” volt a gazdák szerint, de augusztustól a rossz időjárási körülmények miatt csökkenni kezdtek az árak, és az eső a gyümölcsök minőségét is rontotta. Szeptemberben az árak helyreálltak, de ez már a szezon végét jelentette. Eddig, 2023-ban Görögországot nem sújtotta semmilyen időjárási anomália, ezért a termés mennyiségének a tavalyival majdnem azonosnak kell lennie, az őszibarack/nektarin esetében jelentősebb (2022-hez képest -7%), a nektarin (-3%) és a pavia barack esetében pedig enyhébb csökkenéssel (-4%). Az ország így idén összesen 665 ezer tonnás termést érhet el (ipari barack nélkül 334 ezer tonnát), ami közel van a termelési potenciálhoz.

A cikkhez szemlézett írások:

“Unprecedented situation” for the peach and nectarine 2023 harvest

Kapcsolódó cikkek:

MedFel: 7%-kal kisebb kajszitermés várható a nagy termelő országokban