Az általános szabályhoz képest 2019-ben kedvezőbb helyzetben vannak azok a gazdálkodók, akik a 2018-ban benyújtott ökológiai gazdálkodás támogatására vonatkozó pályázatukban (kódszáma: VP4-11.1.-11.2.-18) új ültetvény telepítését vállalták (más földhasználati kategóriából váltanak ültetvényre, a telepítést nem kivágás előzte meg). Ők a telepítést a pályázati kiírás alapján 2019-ben az egységes kérelem benyújtásának jogvesztő határnapjáig (június 11.) tehetik meg, úgy hogy arra kifizetési kérelmet is benyújthassanak.

Nem elegendő azonban a pályázatban tett telepítésre vonatkozó speciális nyilatkozat, a telepítést követően a telepítés megtörténtét be is kell jelenteni. A telepítés bejelentését követően pedig be lehet nyújtani az első évi kifizetési kérelmet is.

A bejelentésre az „Ültetvénycsoport Váltás (VP ÖKO 2018)” megnevezésű elektronikus felület szolgál, a Magyar Államkincstár elektronikus felületén. A felület ügyfélkapus azonosítással a következő lépésekkel érhető el: Elektronikus kérelemkezelés> Vidékfejlesztési program (2014-2020) Támogatási kérelem> Ökológiai gazdálkodás2018> Ültetvénycsoport Váltás (VP ÖKO 2018)

Forrás: https://agroforum.hu/agrarhirek/agrartamogatasok/mas-hataridok-vonatkoznak-az-elso-es-az-ujratelepitett-ultetveny-telepitesere-es-bejelentesere/