Az 1-6°C közötti minimumhőmérsékletek jelentősen csökkentették a hozamokat a marokkói hajtatólétesítményekben.
A Marokkói Zöldség- és Gyümölcstermelők és -Exportőrök Egyesülete szerint a szokatlanul hideg, 1-6°C közötti minimumhőmérsékletekkel járó késő téli időjárás 80%-kal vágta vissza a paradicsomhajtatók hozamait: a hektáronként naponta leszedett átlagosan 2 tonnás termés szintje februárban mindössze 250-300 kg/ha/nap volt. Március közepére azonban a minimumhőmérsékletek jelentősen, 13-18°C közé, a maximumok pedig 17-27°C közé emelkedtek a Souss Massa termesztőkörzetben, 70%-os páratartalom mellett. Ezek a tényezők arra utalnak, hogy véget ért a tél, így az idei marokkói paradicsomszezon még menthető – a jelenlegi állás szerint óriási a lemaradás az előző évi mennyiségekhez képest.
“A nagy hidegeket követően a termelőknek most az a feladatuk, hogy a talajok revitalizálásával új életet leheljenek a növényekbe, és jó tápanyag-ellátottság meg fogja tenni hatását. Még mindig lehet számítani kisebb anomáliákra, ilyen például a Marokkóban szokásos porviharok (a sirokkóhoz hasonló chergui vagy arabul sharqi), és nagyon kell vigyázni a fertőző betegségekre, elsősorban a ToBRFV vírusra, de a termelés április közepére helyreállhat. Ez azt jelenti, hogy az exportőröknek a szezon végéig még 2-3 hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy behozzák az előző hetek kieső tételeit. A paradicsom iránti belföldi kereslet Marokkóban továbbra is erős, így a kormány csak fokozatosan fogja enyhíteni az exportkorlátozásokat, amiket április végére várhatóan teljesen el is töröl majd.
A cikkhez szemlézett írások:
Moroccan tomato volumes expected to return to normal by mid-April
Kapcsolódó cikkek:
Törökország: a kormány eltörölte a paradicsomexport-tilalmat
Németország: 25%-kal esett vissza tavaly a hollandiai paradicsomimport
Szlovákia: ToBRFV-fertőzés egy Léva melletti üvegházban
Fruit Logistica innovációk 22.: ToBRFV rezisztens paradicsomfajták