Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták. Annak idején, a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet jogelődjének alakulásakor tájszelekciós munka indult, aminek a Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi óriás, a Mandulakajszi az eredménye, valamint a Kécskei rózsa és a Ceglédi hajnalpír, amelyek már nem szerepelnek a nemzeti fajtajegyzéken. Klónszelekcióval született a Magyar kajszi, Gönci magyar kajszi és a Rózsakajszi. A kutatóintézet ceglédi állomásán Nyujtó Ferenc vezetésével indult a kajszinemesítés, fajták sora született ott: Ceglédi arany, Ceglédi kedves, Ceglédi Piroska, Ceglédi napsugárNyujtó Ferenc emléke, Ceglédi szilárd, Ceglédi gömbölyű és Ceglédi zamatos. A másik nemesítőműhely a Kertészeti Egyetem (ma Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar) volt, ahol Pedryc Andrzej nemesített kajszit. Az egyetemi fajták a következők: Aranycsepp, Budapest, Corred, Corfirm, Corlate, Harmat, Korai zamatos, Pedryc Andrzej emléke.

A hazai kajszitermesztésben a Gönci magyar kajszi az etalon, július 6-10. közötti érésidejében van a legtöbb gyümölcs. A hagyományos magyar fogyasztói igények kielégítésére még mindig a Ceglédi óriás, a Gönci magyar kajszi és a Ceglédi arany a legkeresettebbek a főszezonban, ezekből kiváló lekvár és befőtt is készíthető. Piacra juttatásukat nehezíti, hogy éréskor gyorsan puhul a gyümölcsük. A fő érésidő előtt, és jóval később szedhető új fajták is léteznek már. Közülük mutatunk be néhányat. A Ceglédi óriás hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Magyar kajszi, de jóval nagyobb a gyümölcse. A nemzeti oltalom alatt álló Ceglédi napsugár néhány nappal a Magyar kajszi előtt érleli nagy, tojás alakú gyümölcsét. Erős növekedési erélyű, felfelé törő koronájú kajszi, közepesen fagytűrő és himlővírusra toleráns. Igen korán termőre fordul, gyümölcse 40 grammos, húsa tömör, világossárga, éretten lédús, ízletes. Jól szállítható, friss fogyasztásra és lekvár készítésére alkalmas. Ivólének feldolgozva különösen finom. A fajta kedvezőtlen jellemzője, hogy moníliás betegségre érzékeny, fagytűrése és termőképessége csak közepes.

Bővebben itt olvashat.