2018. május 28-31. között hazai gyümölcstermelők kis csoportja utazott Lengyelországba, hogy a lengyel alma és meggy termesztéssel megismerkedjen. Az utazás a FruitVeB szervezésében zajlott, a szakmai program összeállításában a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és az AgroFresh lengyelországi képviselői voltak segítségünkre. A körút alkalmával volt alkalmunk betekintést nyerni a krakkói nagybani piac működésébe, meglátogattunk egy alma termeléssel, tárolással és kereskedelemmel foglalkozó termelői csoport központját és ültetvényeit, valamint megismerhettük egy kizárólag lengyel tájfajtával foglalkozó meggytermelőket összefogó szervezet működését.

Következik cikksorozatunk második része:

2. nap: látogatás a Wil-Sad termelői csoport telephelyén és ültetvényein

A tanulmányút második napján a Mazovia vajdaság déli részén, Varsótól 40-50 kilométerre délkeleti irányban, Wilga körzetében elterülő nagy almatermő vidéken működő Wil-Sad termelői csoportot látogattuk meg. Wilga város és körzete a lengyel almatermelés és tárolás bölcsője, az éves termés fele ezen a vidéken terem meg. A termesztés felfutásakor itt létesültek először modern intenzív ültetvények és korszerű tárolókapacitások. Ma összesen körülbelül egy millió tonna alma tárolására van lehetőség.

A Wil-Sad csoport 30 tulajdonossal működik, mindannyian almatermesztők. Összesen 350 hektár almát művelnek saját maguk, de a Wil-Sad csoportnak van körülbelül 300, nem tag beszállítója is. Évjárattól függően 20-30 ezer tonna almát kezelnek, e mellett jóval kisebb volumenben körtével és néhány zöldségfélével (pl. káposzta) is foglalkoznak. Almát jelentős mennyiségben exportálnak, vevőik között ott van Magyarország, Hollandia, Norvégia, az Egyesült Királyság, Egyiptom, Jemen, India, Kína, Vietnám. Saját márkájuk is van, melyet belföldön, áruházláncoknak értékesítenek.

Jelenlegi működési formájuk 2010-ben alakult ki. Ekkor a tulajdonosok saját ingó és ingatlan vagyonukat elzálogosítva, a rendelkezésre álló uniós támogatások és bankhitelek felhasználásával, 13 millió eurós költséggel építették meg a központi telephelyül szolgáló létesítményt.

4. kép: Csoportunk a Wil-Sad telephelyén

A telephelyen 6 000 tonna alma hűtőházi tárolására van lehetőség. A hűtőház 250 tonnás tárolórekeszekre van osztva, a legkorszerűbb tárolási technológiát használják. E mellett korszerű válogató-osztályozó berendezés és csomagoló sor segítségével elégítik ki a változatos vevői igényeket.

A tárolóban műanyag és fa tartályládát egyaránt használnak, bár utóbbi egyre inkább kezd kiszorulni. A tartályládákon azonosító címkéksegítségével tüntetik fel a termelőt azonosító kódot, az alma fajtáját, méretosztályát, súlyát és a beérkezés idejét. A beérkezett almát 1-2 °C-on, a mosott és válogatott gyümölcsöt pedig 2-4 °C-on tartják. A légnedvességet nem szabályozzák, a relatív páratartalom 92-95 %. A hosszú tároláshoz ULO rendszert és az amerikai AgroFresh vállalat SmartFresh ProTabsTM technológiáját használják.

A szortírozás első lépéseként emberi munkaerő segítségével előválogatást végeznek, ahol a mechanikailag sérült és beteg almákat válogatják ki. Az előválogató teljesítmény jelenleg óránként 6-7 tonna, ami kevés. Ezért a közeljövőben fejlesztéseket hajtanak majd végre, mely eredményeként a folyamat teljesen automatizált lesz, 8-10 tonna/óra teljesítménnyel. 

A gépi válogatást a Greefa 26 csatornás GeoSort berendezésével végzik, színre és méretre válogatnak, vevői igény szerint. Az almát 6-12 °C hőmérsékletű, aktív klóros vízzel mossák, a víz saját kútból származik. A használt vizet három lépésben szűrik, először mechanikai-, majd homok-  végül aktív szenes szűrőkön megy át. Az így visszaforgatott víz sokáig használható, 8-10 hónapig teljesen mentes a mikróbáktól. Ezt rendszeres vizsgálattal ellenőrzik.

5. kép: Méretre válogatott alma a GeoSort csatornáiban

A mosott és szortírozott alma korszerű, automata állványos rendszerű tárolóba kerül, itt a hőmérséklet 2-4 °C. A tartályládákon használt kódok alapján pontosan beazonosíthatók a várható vevői igényeknek megfelelően előzetesen már kezelt (mosott, válogatott) tételek. Amikor a szállítási rendelés beérkezik, a targoncások az automata állványrendszeren előre hozott tartályládákat a csomagoló sorhoz szállítják. A targonca kezelője saját vonalkódleolvasóval rendelkezik, így minden egyes tételt ellenőrizni tud a megkapott lista alapján.

6. kép: A targoncavezetők ellenőrzésre szolgáló leolvasója nagy távolságból képes leolvasni a vonalkódot

A csomagoló sort vizes ládaürítő berendezés nyitja, majd ellenőrző válogatás keretében kiválogatják az esetleg bennmaradt hibás gyümölcsöket. A vevők igényei szerint többféle kiszereléssel dolgoznak, 7 kg-os és 14 kg-os kartonrekeszes, valamint 1 és 3 kilogrammos zacskózott kivitel a leggyakoribb. A kartonrekeszek igény szerinti feliratozását, matricázását is vállalják.

7. kép: A csomagoló sor

A vevő kérésére viaszolják is az almát, ezt főleg Indiába és az egyéb ázsiai országokba irányuló export esetén kérik. A viaszoló gép 50-60 °C hőmérsékletű légalagútban, víz és ammónia bázisú viaszt használ. A berendezést 4 éve használják és nagyon elégedettek vele. Tengeren történő szállításra a viaszolás mellett többféle kezelést tudnak adni (pl.: kálium-szorbátos kezelés) az almának.

A kartonrekesz gyártóktól igyekeznek teljesen függetleníteni magukat. Saját kartonvágó és ragasztó berendezést üzemeltetnek, mellyel 1 300 db rekeszt tudnak gyártani óránként. Ez egy kamion teljes rakományának felel meg. A berendezéssel három különböző méretű kartonrekeszt tudnak gyártani.

8. Kartonvágó és ragasztó berendezés

Az orosz embargó számukra is nagy érvágás volt, de kitartó munkával átszervezték a teljes piacukat. Új partnereket kutattak fel, India, Jemen, Omán és még számos ázsiai ország ekkor került be vevőik közé. Üzletpolitikájuk része, hogy csak stabil partnerekkel dolgoznak. A termelői csoport fő profilja az alma, almalevet is gyártanak, de azt alvállalkozókon keresztül. A komplexum 2010-ben, 13 millió EUR beruházással valósult meg, melyhez a tulajdonosok minden ingó és ingatlan vagyonukat elzálogosították, pályázatokon szereztek uniós támogatást és bankhitelt vettek föl. A csoport tagjai minden más irányú kereskedelmet felfüggesztettek, és csak a csoporton keresztül értékesítenek. Mára ott tartanak, hogy a banki hiteleket teljes mértékben visszafizették. Mind a termelő tagoknak, mind a beszállítóknak szigorú előírásokat kell teljesíteniük. HACCP minőségbiztosítási rendszer működik a termelőtől a kezdve, mindenkit évente 5-6 alkalommal auditálnak. A szezon kezdetén minden termelőnél növényvédő szermaradék vizsgálatokat végeztetnek. A termelői csoporton kívüli beszállítókat rendszeresen oktatásban részesítik, a szermaradék kérdést nagyon szigorúan veszik.

Az üzem egész évben megy, csak augusztusban tudnak egy kicsit leállni, ilyenkor adják el az utolsó tételeket. Ebben a rövid időszakban lehet elvégezni a szükséges karbantartásokat is. A 2017/2018-as piaci év jól alakult, minden fajtára van/volt kereslet. A legnagyobb profitot a ’Gala’ és a ’Red JonaPrince’ fajták hozzák. Az exportért lényegesen jobb árat kapnak, mint a belpiacokon értékesített almáért.

(folyt. köv.)