Már most is rekordmagas szinten állnak a vöröshagymaárak a lengyel piacokon, de elemzők szerint még a télen további drágulás jöhet. 

Az utóbbi 10 év szezonális áralakulásait megnézve nem jellemző, hogy a hagyma (idén már most rekordmagasan álló) ára a január és március közepe közötti időszakban emelkedést mutasson. Ennek oka, hogy a betárolt készletek elegendőek ahhoz, hogy fedezzék a keresletet, megakadályozzák a drágulást, és ebben az időszakban egyfajta árstabilizáló szerepet tölt be az import is, mivel általában külföldön is bőséges raktárkészletek állnak rendelkezésre.

Ebben az idényben azonban változhat a kép. Egyrészt tény, hogy az árak már most jóval magasabbak, mint az előző évek bármelyikében (a zsákos, méretre válogatott vöröshagyma nagykereskedelmi ára január közepén 1,8-2,4 PLN/kg (150-200 Ft/kg) között alakul), másrészt érdekesen alakul a nemzetközi piaci helyzet, különösen Lengyelországtól keletre.

A legfontosabb Ukrajna helyzete, ahol a hagyma kínálata katasztrofálisan alacsony. Az elégtelen kínálat rekordmagas, a tavalyihoz képest négyszeres árakkal párosul. Jelenleg az ukrán piacokon 27 UAH/kg (266 Ft/kg) áron kínálják a hagymát, míg tavaly ez még 7 hrivnya volt (70 Ft/kg). Ilyen helyzetben az ukrán importőrök fantáziája is megmozdul, elsősorban a lengyel és a moldáv árut keresik a sokkal drágább holland előtt. Moldovában is emelkedik a hagyma ára, nem kis részben azért, mert egyrészt az előző évitől elmaradt az idei termés, másrészt kezd élénkülni a román és ukrán piacokra irányuló export. Egyelőre a lengyel árunál még olcsóbb a moldáv hagyma ( 9 lej/kg, azaz 170 Ft/kg körül), de ez a szűkös készletek miatt hamarosan megváltozhat. 

Közép-Ázsiában is elmaradt a termés a sokéves átlagtól, így Kazahsztánban és Üzbegisztánban is emelkednek az árak. Kazahsztán idén nemhogy hagymaexportőr nem lesz, de a kormány egy sor intézkedéssel több zöldségféle, így a hagyma kivitelét is igyekszik megakadályozni. Üzbegisztánban január elején a hagyma ára elérte a 6000 szom/kg (193 Ft/kg) szintet, míg tavaly ilyenkor az ár még bőven 2000 szom (64 Ft/kg) alatt volt.

Fentiekből látható, hogy a Kelet-Európa országaiban a megszokottnál kisebb hagymakészletekkel kell számolni, sőt, Ukrajnában már most kifejezett hiány jelentkezik. Lengyelországban sem magasak a készletek, mert a termés itt is elmaradt a korábbi évek átlagától. Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy az AMI információi szerint a 2022-es évben az Európai Unió és az Egyesült Királyság összesített termése 6,3 millió tonna lesz, ami 13,4%-kal marad el az előző évitől, és az utóbbi 5 év legkisebb termésének számít. Spanyolországban az egy évvel korábbihoz képest 238%-kal drágult a hagyma a MAPA jelentése szerint.

Ilyen körülmények között nem megalapozatlan az a feltételezés, hogy az árak emelkedése még a télen, március előtt bekövetkezik, mint ahogy az közvetlen környezetünkben Ausztriában már meg is történt.

A cikkhez szemlézett írások:

Cebula jeszcze zdrożeje?

El precio de la cebolla se disparó un 238% en origen el año pasado

Kapcsolódó cikkek:

Ausztria: újabb áremelkedés a vöröshagyma piacán

Fruit Logistica innovációk 12.: Hotraco – big data a hagymatárolásban

Lengyelország: ismét emelkedésnek indulhat a hagyma ára

Ausztria: jelentősen nőtt a hagyma ára az ünnepi kereslet hatására

Ukrajna: ismét emelkedésnek indultak a vöröshagymaárak

Hollandia: váratlan tárolási gondok a vöröshagymánál

Lengyelország: rekordmagas szinten stabilizálódott a hagyma ára

Jelentősen csökken az idei európai hagymatermés volumene