Május végén a lengyel sajtóban több cikk is olyan címmel jelent meg: “Folytatódik a mészárlás a szamóca piacán”. Nem alaptalanul.

Az előző hétvégén tovább csökkent a lengyel szamóca ára a nagybani piacokon, olyannyira, hogy nyugodtan kijelenthető: vasárnap délután az árak elérték mélypontjukat, mivel az elméletileg étkezési, desszert minőségű gyümölcsök alsó ársávja az ipari árak szintjén volt. Sajnos az az ökölszabály, hogy vasárnaponként olyan gyümölcsök értékesítésére kerül sor, amelyek korábban nem találtak vevőre, és szó szerint fillérekért adják el őket, az egész desszertgyümölcs-piacra hatással volt, és erősen csökkenti a frissen szedett szamóca árát is.

A hétfői nyitáskor a frisspiaci, étkezési szamóca ára leggyakrabban az 5,00-7,00 PLN/kg (450-630 Ft/kg) közötti tartományban alakult, de megjegyzendő, hogy vasárnap délután 4,00 PLN/kg (360 Ft/kg) körüli áron lehetett szamócát vásárolni. Ez az ár megegyezik a kocsány nélküli ipari szamóca felvásárlási árával, míg a kocsányos szamóca felvásárlási ára 3,00 PLN/kg (270 Ft/kg). Mint látható, szinte nincs különbség. De nem csak az ársáv alsó vége érdekes, hanem a felső is: a jó minőségű szamócáért fizetett 7,00 PLN/kg (630 Ft/kg) ár drámaian alacsony, ha a gazdáktól származó információk szerint az idei termelési költségek meghaladják a 4 PLN/kg (360 Ft/kg) szintet.

Piaci szakértők sem teljesen értik, hogy mi értelme van az árak ilyen szintre történő csökkentésének – hiszen köztudott, hogy az árak egyre további lefaragása egy bizonyos határon túl már nem keresletnövelő tényező, ráadásul a kiskereskedelemben a vásárlók nemcsak 9-10 PLN/kg (810-900 Ft/kg), hanem 12-13 PLN/kg (1080-1170 Ft/kg) körüli áron is megveszik a szamócát, ha szép az áru. És pontosan ezt lehet látni a városokban, a szupermarketekben és az utcai árusoknál. A piacokon nem, mert ott mindig lehet találni valakit, aki olcsóbban árulja, és ennek következtében mindenki csökkenti az árakat. A szakértők fel is teszik a kérdést, hogy tényleg minden árut el kell adni féláron,  és nem lenne jobb esetleg a felét eladni kétszeres áron?

Költői a kérdés, mert valójában mindenki tudja, hogy így jobb lenne, de a valóságban ez kivitelezhetetlen, mert mindig vannak olyan eladók, akik csökkentik az áraikat. Ők nem nagyon vesződnek azzal, hogy elemezzék vállalkozásuk gazdaságosságát. Azért nem elemzik a vállalkozás költségeit, munkaterhelését és jövedelmezőségét, mert egyszerűen nem üzletként kezelik, hanem számukra ez csak egy további pénzforrás. Sajnos azonban ez a “normális” termelőket is érinti, akik a szamóca termesztéséből próbálnak megélni.

A cikkhez szemlézett írások:

Truskawki szorują cenami po dnie

Kapcsolódó cikkek:

Spanyolország: hamarosan befejeződik a szamócaszezon Huelvában

Ukrajna: május közepén jelentősen drágult a szamóca a nagybani piacokon

Lengyelország: május közepén még tartja magát a szamóca ára

Lengyelország: sok a bizonytalanság a szamóca idei szezonja körül

Lengyelország: május elején egyre olcsóbb a szamóca a nagybani piacokon

Lengyelország: április végén ismét lefelé korrigált a szamóca ára

Franciaország: egyszerre ömlik a piacokra a belföldi szamóca

Lengyelország: április közepén drágult az import szamóca

Németország: április 15-én kezdődik a 2024-es szamócaszezon

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca (2024)

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca (2023)

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca (2022)

Magyarország: előrébb tartanak a szamócaállományok a meleg tavasz miatt

Görögország: a görög szamóca lehet az idei európai szezon nyertese

Spanyolország: két hetet csúszott az idei szamócaszezon kezdete

Németország: Húsvét után pörgött fel a szamóca iránti kereslet

Olaszország: csökkenő terület, ingadozó árak a szamóca piacán

Görögország: 10%-kal nőtt idén a szamóca exportja a tavalyi szinthez képest

Lengyelország: rekordalacsony a szamóca ára a nagybani piacokon

Németország: több kereskedő is görög szamócára váltott a spanyol áru helyett

Spanyolország: vontatottan indul a 2024-es szamócaszezon