Háttér:

A precíziós mezőgazdaság információ- és termelésalapú integrált gazdálkodási rendszer, melynek célja a teljes mezőgazdasági termelés hatékonyságának, termelékenységének és jövedelmezőségének a környezetre gyakorolt nem szándékolt hatások minimalizálásával egyidejűleg történő megnövelése.

Az egyre alacsonyabb bruttó árréssel és jövedelmezőséggel jellemzett mezőgazdasági piacokon a precíziós mezőgazdasági technológiák alkalmazása hozzájárulhat a gazdaságok gazdasági, környezeti és társadalmi teljesítményének megnöveléséhez.

A precíziós mezőgazdasági technológiák kiterjedhetnek az információtechnológiára, a műholdas helymeghatározási adatokra, a távérzékelésre és a felszínközeli adatgyűjtésre. A precíziós mezőgazdasági technológiák egyik eleme például a területspecifikus növénytermesztés, melynek során az erőforrás-alkalmazással kapcsolatos döntéseken és az agronómiai gyakorlatokon javítanak a talajjal és növényekkel kapcsolatos követelményeknek való jobb megfelelés érdekében, mivel ezek a különböző területeken eltérők lehetnek.

Konkrét példák a precíziós mezőgazdasági technológia által nyújtott előnyökre:

  • a mezőgazdasági termelők jövedelmének emelkedése;
  • a termelés hatékonyságának optimalizálása;
  • a környezetbe való kibocsátás csökkentése;
  • a kedvezőtlen éghajlati eseményekhez való jobb alkalmazkodás és azokkal szembeni nagyobb ellenálló képesség;
  • nagyobb munkahatékonyság;
  • kevésbé fárasztó munkakörülmények.

Annak érdekében, hogy a precíziós mezőgazdasági technológiák ismertségével, elterjedésével és használatával kapcsolatban átfogó képet alkothassunk, felmérésünket az Európai Unió mind a 28 tagállamának mezőgazdasági termelőihez eljuttatjuk, függetlenül attól, hogy használják-e már a precíziós mezőgazdasági technológiákat.

Ezt a felmérést a gépgyártási ágazatban tevékenykedő vállalatok és közigazgatási szervek körében folytatott hasonló felméréssel párhuzamosan végezzük el. A felmérés lefolytatására a mezőgazdasági termelők európai szövetsége (Copa-Cogeca), a nemzeti mezőgazdasági gépészeti szövetségek európai hálózata (CEMA), az Európai Bizottság szolgálatai (DG AGRI), a Közös Kutatóközpont, az Eurostat és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség közös szervezésében kerül sor.

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Survey-PAT-EU-2018?surveylanguage=HU

A kérdőív kitöltésének határideje: 2018. december 24.

Hozzájárulását előre is köszönjük!

A felmérésre vonatkozó további információkért kérem forduljon ide: PATsurvey.WEnR@wur.nl, vagy tekintse meg a következőt: https://www.eea.europa.eu/themes/agriculture/background-note-data-collection-on/at_download/file.