Minden gazdálkodó szervezetnek – így az agráriumban érdekelteknek is – regisztrálnia kell a cégkapu-jegyzékbe. A nyilvántartásba vétel 2018-tól lesz kötelező, de a már létező gazdálkodó szervezeteknek még idén augusztus 30-ig be kell jelenteniük elérhetőségeiket.

Ruszin Zsolt adótanácsadó az Inforádiónak elmondta: minden olyan gazdálkodó szervezet, amely jogi személynek számít, köteles lesz regisztrálni a cégkapun, s ezen a módon kommunikálni a közigazgatási szervekkel. A koncepció újdonsága, hogy míg eddig az állam a cég képviselőjével kommunikált az ügyfélkapun keresztül, most a jogi személyt szeretné megszólítani. Mostantól a céggel fognak kommunikálni és a cégnek kell majd kommunikációt irányítania.

Hozzátette: a jelenlegi regisztráció előzetes, ráadásul még tesztüzemről van szó. A jogszabály szerint 2018. január 1-jétől fog megváltozni a cégek kommunikációja.
– A kormányzati szándék szerint ettől kezdve mindent a céges ügyfélkapun keresztül fognak elintézni. Nagyon kevés olyan ügy marad, ami a továbbiakban is papíralapon fog zajlani – mondta az adótanácsadó.

Emlékeztetett rá: a cégeknek augusztus 30-áig kell regisztrálniuk a cegkapu.gov.hu oldalon.

– Mivel a könyvelők ehhez a kommunikációhoz már most is értenek, vállalhatják az ezzel járó feladatot, és kezelhetik ezt a felületet, tehát lehet kvázi a cég titkára – tette hozzá az adótanácsadó.

Forrás: nak.hu