Volumenben 3%-os növekedés tapasztalható, az utóbbi 10 évben pedig Kína megháromszorozta gyümölcsimportját.

A világ egyik legnagyobb gyümölcspiacának számító Kínában az egyre növekvő hazai kereslet kielégítése érdekében jelentősen megnőtt a friss gyümölcsök, köztük különösen a durián, a cseresznye, a kivi és az avokádó importja. Az ország gyümölcsimportjának értéke 2023-ban 16,85 milliárd amerikai dollárra nőtt – ez 15%-os növekedést jelent az előző évhez képest, a teljes importvolumen pedig 3%-os bővülés mellett meghaladta a 7,524 millió tonnát. Különösen a friss durián importja emelkedett (6,72 milliárd dollárra), ami 66%-os növekedést jelent, és ezzel a durián lett a legjelentősebb import gyümölcs Kínában.

A gyümölcsimport megugrása a piacra lépési feltételek enyhülésének, ezzel összefüggésben a vámkezelési hatékonyság javulásának és az utóbbi években kiépített, határokon átnyúló hűtőlánc-logisztikai rendszerek fejlődésének tulajdonítható, ami lehetővé teszi a kínai fogyasztók számára, hogy a gyümölcsök széles választékához juthassanak hozzá, méghozzá a korábbiaknál megfizethetőbb áron.

Ezen felül Kína tovább könnyítette a gyümölcsök behozatalát olyan kezdeményezésekkel, mint a piacra jutás biztosítása, a vámok csökkentése, illetve olyan nagy projektek megvalósítása, mint az Új Nemzetközi Szárazföldi és Tengeri Kereskedelmi Folyosó és a Kína-Laosz vasútvonal.

Ezek az erőfeszítések jelentősen növelték a gyümölcsimport piacra jutási hatékonyságát, amit jól példáz a chilei cseresznye közvetlen szállítási szolgáltatása és a Kína-Laosz vasútvonalon keresztül történő duriánimport megugrása. Kína hazánkból is szeretne cseresznyét importálni, ami nem véletlen, mivel a hatalmas népességű országban fogyasztják el a globálisan megtermelt cseresznye csaknem negyedét (22,7%-ot). A tavalyi frisspiaci cseresznye kínai importjának volumene csaknem 350 ezer tonna volt (a világon összesen 2,8 millió tonnát termelnek), míg nyolc évvel ezelőtt még csak 100 ezer tonna körüli mennyiséget importáltak.

A cikkhez szemlézett írások:

China is expanding its fruit imports – attributed to easing of market entry conditions

Kapcsolódó cikkek:

Friss magyar cseresznye érkezhet Kínába

Lengyelország: alacsony árakkal nyitott május végén a cseresznyeszezon

Cseresznye szezon eleji körkép: nagyon heterogén viszonyok mellett a közepesnél valamivel jobb termés várható

Franciaország: a 2023. évinél 12%-kal nagyobb cseresznyetermés várható

Spanyolország: áprilisi fagyok károsítottak a cseresznyeültetvényeken

Spanyolország: csillagászati áron, de április elején már kapható spanyol cseresznye

Lengyelország: a cseresznye extra korai virágzása okoz aggodalmat