Már nem tudják ellátni a gazdák a hazai piacot a Magyarországon termesztett konzervuborkával, emiatt pedig egyre több importra szorul az ország – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Jelenleg közel 400 hektáron termesztenek konzervuborkát Magyarországon, ez a szám azonban évről évre csökken, ami a munkaerőhiány folyamatos növekedésének köszönhető. Ahhoz ugyanis, hogy megérje a termelőknek uborkát termeszteni, szinte minden nap szedni kellene a terméseket, a legdrágábban ugyanis a legkisebb, 1-3, illetve 3-6 centiméteres uborkák adhatók el.

Magyarországon jellemzően kétféle uborkát termesztenek a gazdák, az egyik az étkezési célra nevelt kígyóuborka, illetve salátauborka, a másik pedig a döntően a feldolgozóipar részére termelt konzervuborka – mondta a FruitVeB elnöke. Jelenleg körülbelül 100-110 hektáron termesztenek kígyóuborkát az országban, jellemzően üvegházakban és fóliasátorban. Ez a típusú uborka április elejétől november végéig érhető el a boltokban, 2-3 hete pedig már 80-90 százalékban a magyar kígyóuborka van jelen a piacokon, a kevés import pedig szép lassan kiszorul majd a polcokról. A kígyóuborka ára nem változott a tavalyihoz képest, jelenleg bruttó 110-150 forint körül kapható egy darab az üzletekben – ismertette Ledó Ferenc.

A konzervuborka döntő részét a konzervgyárak számára termesztik a magyar termelők, különböző méretek alapján kapható 1-3, 3-6, illetve 6-9 centiméteres uborka – tájékoztatott Ledó Ferenc. Ennek a típusú uborkának a legnagyobb termőkörzete Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, itt főleg kisgazdaságokban és családi házaknál termelik az uborkát a pár ezer négyzetmétertől kiindulva a maximum két hektáros területeken. Idén körülbelül 400 hektáron termesztenek konzervuborkát Magyarországon, ez a terület azonban évek óta folyamatosan csökken. Ennek az egyre növekvő munkaerőhiány az oka, nincs ugyanis aki leszedje az uborkát, hiszen itt egy nagyon kézimunka igényes növényfaj termesztéséről van szó. Ahhoz, hogy a gazdának megérje a termesztés, szinte minden nap szedniük kellene a terméseket, a legdrágábban ugyanis az 1-3, 3-6 centiméteresek lehet eladni – tette hozzá.

A témával kapcsolatban bővebben itt olvashat.