A belföldi ellátás zavartalan, egyelőre a minőség is jó, a belföldi piacot a termelők eddig jobbnak ítélik, mint tavaly: az idő is kedvező volt, a dinnye minőség kiváló.

A Békés, Tolna, Baranya megyei dinnyetermő területeken a főszezon lefutott. Nagy mennyiségű dinnyéje már csak pár nagyobb termelőnek van, ők folyamatosan szállítanak áruházláncoknak, illetve exportra. A kisebb termelők – főleg az oltott dinnyéről – augusztus 20-25-ig még folyamatosa szednek, ők a belföldi helyi piacokat el tudják látni, de exportra már nem tudnak beszállítani. A nem oltott területekről (a dél-magyarországi területek 10-15százaléka) gyakorlatilag befejeződött a dinnye szüret. Szabolcs megyében (kb. 1000 ha) július végén, augusztus elején indult a szedés, most főleg ezek a területek biztosítják az export árualapot. Jelenlegi állapot szerint a belföldi igényeket (ha az idő is engedi) augusztus végéig ki lehet elégíteni, exportra augusztus 10. után már nem jut akkora mennyiség, amit el lehetne adni.

Az export nehezen indult, a piacon lévő nagy mennyiségű olasz, spanyol dinnye miatt túlkínálat alakult ki, így a kiszállítás csak július 15. után gyorsult be. Július végén nagyobb mennyiségben elindult az export, a kereslet és a kínálat egyensúlya alakult ki július 20 – augusztus 10 között. A német piacon viszont augusztus 5 után keresleti piac alakult ki és a jövőbeli igények és felajánlások is azt mutatják, hogy augusztus 10 után hiány lehet az export árualapból.

Az árak sajnos alacsony szinten stabilizálódtak, augusztus 10-17-re történő kötéseknél viszont már 1-2 cent emelést el lehetett érni. A kisboltokban, az útszéleken értékesített magvas dinnye ára bruttó 75-100 Ft/kg, Az áruházláncokban a magvas dinnye ára 75-99 Ft/kg, a magnélküli 110-140 Ft/kg között mozog.

A nagy meleg egyrészt kedvezett a dinnyének (jó a minőség, nő a fogyasztás, kevesebb növény-egészségügyi gond), viszont negatívan hatott az eredményre, hogy egyszerre értek be a különböző tenyészidejű fajták, nem vagy csak minimális volt az utánkötés, valamint főleg a sajátgyökerű dinnyéken a hőség napégést okozott.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a termelői árak az egész szezonban nyomottak voltak (főleg az elején), így a jó hozamok, a kiváló minőség ellenére több termelő az idén is veszteségesen zár.

Szentes, 2017. augusztus 10.

Ledó Ferenc elnök
FruitVeB