Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló annak ellenére, hogy az almamolyrajzás intenzitása most éppen csökkent kicsit, a többi molyból pedig alig fognak a csapdák valamennyit. Erős az almafalisztharmat-fertőzés, továbbá kedvez az időjárás a szőlőperonoszpóra és a többi szőlőbetegség számára is. Július második dekádjában némileg változékonyabbra fordult az időjárás, megszűntek a korábban jellemző hőségnapok, éjszakára pedig felfrissült a levegő, ami kedvezett a harmatképződésnek. Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló. Almásainkban tovább erősödött az almafa vértetűfertőzése, a kártevő országos szinten gondot okoz az idős és kevéssé védett gyümölcsösökben.

A védelmet nehezíti a buja, sokszor átláthatatlan lombkorona. A kártevőt csak a fák méretéhez igazított maximális dózisú felszívódó rovarölő szerrel lehet korlátozni a fejlődésében. Az almamoly nyári nemzedékének rajzása lecsökkent, de néhány lepke most is repül a fény- és feromoncsapdákba. A kártevő hernyói már megtalálhatók a dióban is, fogyasztják a termés belsejét. Az almásokban most alig fognak a csapdák lombosfa fehérmolyt, almalevél sátorosmolyt, almalevél aknázómolyt, illetve almailoncát. Az almafa lisztharmat fertőzése viszont erőteljesen megjelent a hajtáscsúcsokon, a varasodás a leveleket és a gyümölcsöket egyaránt fertőzi. A korábbi baktériumos tűzelhalás újabb tüneteit már nem látni az ültetvényekben.

Dióültetvényeinkben az almamoly mellett most rajzik a dióaknázó fényesmoly második nemzedéke, ami hazánkban viszonylag újkeletű kártevő, de jelenléte már állandónak tekinthető. A lombozaton sok a dió nemezes- és szemölcsös gubacsatka fertőzéséből eredő tünet. Szintén erősödik a baktériumos és a gnomóniás betegség, amit a korábbi csapadékos időjárás idézett elő. A barnulásos tünetek levélen és termésen egyaránt előfordulnak. A júniusi- és a zöld cserebogár rajzása napjainkra megállt, így újabb kártételekkel már nem lehet találkozni.

A témával kapcsolatban bővebben itt olvashat.