2018. május 6-11. között szakmai tanulmányutat szerveztünk Izraelbe a Nemzeti Támogatásban részesülő TÉSz-ek szaktanácsadói részére. Az ötnapos szakmai úton az AGRITECH kiállítás megtekintése mellett olyan kutatóintézeteket és kísérleti állomásokat is meglátogattuk, amelyek a helyi zöldség- és gyümölcstermesztés területén végeznek kutatásokat.

A Rishon LeZiyyon Volcani Center ARO Mezőgazdasági Kutatóközpont Kutatóintézetben az öntözés, tápanyag utánpótlás, biológiai növényvédelemi eljárások és a posthavest területén végzett kutatások eredményeit maguk a kutatást vezető munkatársak ismertették. Az eredmények bemutatása mellett kötetlen beszélgetés keretében ismerkedhettünk meg az intézetben folyó tudományos tevékenységgel.

A tanulmányút fő célállomása az AGRITECH kiállítás volt, ahol a legnagyobb területen az öntözési cégek mutatták be eredményeiket. A kiállítók széles palettája a mezőgazdaság minden területéről képviseltette magát ugyanúgy, mint a látogatók, akik a világ számos pontjáról eljöttek az eseményre. Izraelben több ma már nemzetközi hírnévnek örvendő, korszerű öntözés-technológiával foglalkozó vállalat dolgozik, így nem meglepő, hogy a kiállításon is a legújabb fejlesztéseikkel ismerkedhetünk meg. A legnagyobb érdeklődést azonban azok start-up cégek váltották ki, amelyek innovatív megoldásaikat külön pavilonban mutathatták be.

A szakmai programok folytatásaként találkoztunk az Izraeli Gyümölcs Importőrök Szövetsége és a TRIPLE SAL Gyümölcskereskedő cég képviselőivel. Tőlük megtudtuk, hogy a zöldség ellátás 95%-ban hazai termelésből származik, de a gyümölcsök esetén ez csupán 65%, így az év bizonyos időszakában importra szorulnak, amely elsősorban Európából, USA-ból és Dél-Amerikából származik. A házigazdák véleménye szerint a magyar termékek közül az alma, a körte, a vöröshagyma, a fokhagyma és a feldolgozott termékek találhatnak piacot Izraelben. A megbeszélés után a HETZI CHINAM zöldség és gyümölcspult széles kínálatát szemléltük meg.

A szakmai út következő állomásán a METZER öntözési céget a Kis Miklós Zsolt Államtitkár úr vezette NAK küldöttséggel közösen látogattuk meg. A FruitVeB csapatát ezen a napon az Izraeli Nagykövetség munkatársai is elkísérték. A program keretében a helyi szakemberek bemutatták a kísérleti termékfejlesztéseiket, a talajba helyezhető csepegtetők új generációját, valamint megtekinthettük a legmodernebb szűrők, szelepek, szivattyúk új generációját is.

A HAIFA R and D cég Khavat Ahronson farm területén felállított kutató állomás újra indítása, ahol a helyi búza géncentrumát beazonosították. A kutató állomáson nemesítési, tápanyag utánpótlási és öntözési kísérleteket folytatnak, melybe a cég munkatársainak segítségével nyertünk bepillantást.

A záró napunkat a NETAFIM cég Yiftah Gyümölcstermesztési Kutatóállomáson kezdtük, ahol kísérleti körülmények között tekintettük meg a csepegtető öntözés különböző megoldásait, ezek hatékonyságát és alkalmazási területeit. A kísérleti ültetvény különböző mérsékelt övi szőlő- és gyümölcsfajból áll, a kísérleti termesztés a különféle öntözési módok és technológiák kidolgozását és bemutatását szolgálja.

A kísérleti parcellák megtekintése után a cég képviselői bemutatták mindazon öntözési megoldásokat, amelyeket az adott körülmények között a kertészek alkalmazhatnak. Ennek köszönhetően a csepegtető öntözés technológiájának megismerésétől a mikro-szórók hatásmechanizmusán át a fagyvédelmi öntözésig a technológiai és technikai megoldások széles skáláját ismerhettük meg.

Látogatásunk utolsó állomása a Ben-Dor farm volt, ahol megtekintettük azokat az ültetvényeket, amelyeken fajtakísérletek folynak, illetve látogatást tettünk a feldolgozó üzemükben is.

Köszönjük a szervezést!
Kaponyás Ilona szaktanácsadó