A klímaváltozás miatti csapadékhiány erőteljes hozamcsökkenést okozott, így határozatlan ideig ismét tilos hagymást exportálni Indiából.

Az EastFruit elemzői szerint a globális hagymapiacra erőteljes hatást gyakorolhat a világ legnagyobb exportőrének, Indiának az a döntése, hogy meghosszabbítja a vöröshagyma kivitelére vonatkozó tilalmat. Az értékben Hollandia és Kína mögött a világ harmadik legfontosabb, volumenben azonban első exportőrének számító Indiában 2023 decemberében vezették be először a kiviteli tilalmat, akkor határozott időre, a március 31-ig tartó időszakra. Most azonban ezt a korlátozást határozatlan időre meghosszabbították, mivel a belföldi hagymaárak 43%-kal emelkedtek a 2023-as évhez képest. Jelenleg a hagyma átlagára Indiában 0,3 USD/kg (110 Ft/kg), ami a világ legnépesebb országában kifejezetten magasnak számít – összehasonlításképp: Ukrajnában jelenleg szintén hasonló szinten áll a hagyma ára, és ez ott az utóbbi évek legalacsonyabb árszintjét jelenti.

Ázsia számos piacán keltett aggályokat ez a döntés, leginkább az India legfontosabb exportpartnereinek tekinthető Malajzia, Egyesült Arab Emírségek, Srí Lanka, Nepál, Indonézia, Katar, Vietnam, Omán, Szingapúr, Kuvait és Szaúd Arábia kereskedőinél. A Bab-el-Mandeb szorosban kialakult krízis és az európai piacok szűkössége miatt nem valószínű, hogy Európából sikerül majd pótolni a hiányzó mennyiségeket, leginkább Kína kerül kedvező pozícióba.

Az indiai hagymatermés visszaesésének hátterében a klímaváltozás hatásai állnak, különösen a csapadékhiány, ami több fontos termesztőkörzetben a hozamok drasztikus csökkenését eredményezte. Indiában és az ázsiai országokban a hagyma az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségféle, különösen a szegényebb néprétegek között. Emiatt jelentős hatást gyakorolhat az élelmiszer-inflációra, és akár politikabefolyásoló tényezővé is válhat a nagyszámú szavazói rétegekben.

A cikkhez szemlézett írások:

Onion prices in Asia and Middle East are going up after extension of export ban by India

Kapcsolódó cikkek:

Ausztria: nem változott a vöröshagyma ára a 13. héten sem

Ausztria: nem változott a vöröshagyma ára a 12. héten

Lengyelország: egy hét alatt 10%-kal esett a vöröshagyma ára

Ausztria: tovább csökkent a vöröshagyma ára a 11. héten

Ausztria: csökkent a vöröshagyma ára a 10. héten

Lengyelország: márciusban csökkenni kezdett a vöröshagyma ára

Ukrajna: váratlanul esni kezdett a vöröshagyma ára

Ausztria: nem változott a vöröshagyma ára a 9. héten sem

Ausztria: nem változott a vöröshagyma ára a 8. héten

Ausztria: stagnált a vöröshagyma ára a 7. héten

Ausztria: tovább emelkedett a hagyma ára a 6. héten

Ausztria: kis mértékben emelkedett a hagyma ára az 5. héten

Hollandia: már a negyedik hete esik a vöröshagyma ára a nagybani piacokon

Ausztria: a 4. héten is tartja árát a vöröshagyma

Lengyelország: a vöröshagyma mérsékelt áremelkedése várható

Ausztria: a 3. héten is tartja árát a vöröshagyma a sógoroknál

Ausztria: magasabb árszintről indul a vöröshagyma ára az idén

Globális hagymapiac: akadozik a holland hagymaexport