A fásítás egyszerre segít az erózió csökkentésében, a lehulló csapadék jobb megtartásában, a talajélet helyreállításában és a társulások, élőhelyek helyreállításában. 

 A 10 millió Fa Alapítvány Zalában indította el áprilisi ültetéssorozatát: a hónap első hétvégéjén 2500 darab facsemetét és cserjét ültettek el egy fiatal bezerédi gazdálkodó pár birtokán. Az alapítvány faápoló szakmérnöke, Bozzay Balázs kiemelte az őshonos fafajokból álló erdősávok számtalan előnyét, mely a gazdálkodókat is segíti: az ilyen területek az egyre szélsőségesebb időjárási hatásoknak is jobban ellenállóak lesznek, mint az intenzíven használt legelők. Emellett a talaj, a biodiverzitás helyreállítását segítik, ami jelentősen hozzájárul a CO2 megkötéshez. „Így lehet Bezerédről akár Budapesten élők számára is hozzájárulni az élhető világ megőrzéséhez” – tette hozzá a 10 millió Fa szakértője.

Szecsődi Dániel és Lehoczki Eszter hat évvel ezelőtt költöztek az aprócska zsákfaluba. „Közel egy évig jártuk az országot, hogy rátaláljunk a számunkra megfelelő birtokra. Mindketten környezetvédelmi technikusi és településfejlesztési végzettséggel rendelkezünk, és mindketten dolgoztunk hazai és külföldi farmokon, állattenyésztő telepeken. Rengeteg tapasztalatot szereztünk a nagyüzemi állattartás területén, de azt is tudtuk, hogy a saját birtokunkon természetközelibb életformát és működési formát szeretnénk megvalósítani. Számos szempontot figyelembe vettünk a terület keresése során: ilyen volt például a csapadék mennyisége és eloszlása, a település biztonsága, a szép természeti környezet, és a fejlesztési lehetőségek. Végül hosszas keresgélés után Bezerédre esett a választásunk: öt hektáros területtel indítottuk a gazdaságunkat, amihez tavaly még hozzácsatoltunk tizenkét hektárt. Őshonos, kárpáti borzderes marhákat legeltetünk, ezen kívül vannak kecskéink, sertések és tyúkok. Az állatokat szabad ég alatt tartjuk, villanypásztor és kutyák őrzik a biztonságukat. Fontos számunkra a természet védelme, amit a korábban kihelyezett 28 db madárodú, közte egy 6 méteres oszlopon álló, gyöngybagoly költőláda telepítésével is segíteni szerettünk volna. Ezért is vágtunk bele nagy örömmel a 10 millió Fa Alapítvány csapatával közösen a fás-legelő kialakításába.”

Életbevágó lenne a lehető legtöbb helyen az erdősávok kialakítása

„Őshonos fafajokat és cserjéket ültettünk: kocsánytalan tölgyet és csertölgyet, illetve elegy faként mezei szilt, vadkörtét, vadalmát, rezgő nyárt, valamint kökényt, galagonyát és vörösgyűrűs somot. Az ültetés első ütemében a kerítés mellett kialakított négy méteres sáv feladata lesz, hogy megfogja a szelet, illetve segítse a lehulló csapadék jobb megőrzését”, magyarázza Bozzay Balázs erdésztechnikus, faápoló szakmérnök, a 10 millió Fa Alapítvány egyik szakértője. „Jól látszik, hogy a mára ugyan már gyepesedett egykori szántón a szél és a víz már lehordta a talaj felső termőrétegét. A fásítás egyszerre segít az erózió csökkentésében, a lehulló csapadék jobb megtartásában, a talajélet helyreállításában és az állat- és növényfajok és ezek társulásai számára az élőhelyek helyreállításában. Az erdősávok által megfogott, lassabban elfolyó csapadék és a kiegyenlítettebb, párásabb mikroklíma az itt legelő állatok trágyájával együtt a mainál jobb környezetet fog biztosítani mind a gazdálkodáshoz, mind a természetvédelmi értékek megőrzéséhez. A későbbi ültetési ütemek során még telepítendő további facsoportokkal együtt ez a terület magasabb biodiverzitású és az egyre szélsőségesebb időjárási hatásoknak is jobban ellenálló lesz, mint az intenzíven használt legelők” – emeli ki Bozzay. 

„Mindemellett a fák és az idővel feljavuló talajban megkötött humusz jelentősen hozzájárul a CO2 megkötéshez. Így lehet Bezerédről akár Budapesten élők számára is hozzájárulni az élhető világ megőrzéséhez” – húzta alá a 10 millió Fa szakértője.

Önkéntesek, csemeték, kartonlapok, esély

A nagyjából tizenöt-húsz főből álló önkéntes csapat – egy részük lelkes helybéli, mások messzebbről érkező érdeklődők – ékásóval és gödörásóval kiásott kis gödrökbe helyezi bele a csemetéket. Az egyre gyakoribb aszályok idején azzal adunk több esélyt a csemetéknek a megmaradásra és a gyorsabb növekedésre, hogy a csemeték töve köré kis kartonlapokat, majd arra széna-, szalmai mulcsot teszünk. Ez visszaszorítja az első évben a gyomok növekedését, csökkenti a talajnedvesség elpárolgását, míg szerkezetük miatt nem akadályozza a lehulló csapadék beszivárgását, sőt, javítja a talaj szerkezetét így elősegíti a takarás alatti talaj vízfelvevő képességét. 

A 10 millió Fa az emberekről is szól

A munka – bár kemény fizikai megpróbáltatás – mégsem feltétlen érződik munkának. „Közösségben ültetni igazi élmény” – mondja Antal Erika, az egyik önkéntes, aki Nagykanizsáról érkezett. „Egymást buzdítjuk, ugyanakkor az ékásóval való munkának van valami meditatív jellege is, ami közben teljesen belefeledkezem a tájba, a madárcsicsergésbe”. Nem is csoda, a birtokot körülvevő zöldellő zalai dombok pazar látványt nyújtanak így április elején.

„A 10 millió Fa országos közösség elsődleges célja természetesen az 1 fő – 1 fa elvén minden magyarországi lakossal és lakos nevében elültetni legkevesebb egy fát”, mondja Bojár Iván András, alapító, a közösség vezetője, „de épp az ilyen ültetések mutatják meg igazán, hogy az ültetéseken túl az emberek közötti egyenrangú és együttműködő, segítő kapcsolatok megteremtése is legalább ennyire fontos számunkra. Ezen az ültetésünkön már több olyan önkéntest is köszönthettünk, akikkel akár az ország túlsó végén bonyolított ültetéseink valamelyikén már volt szerencsénk találkozni.” 

Így segíthetjük hazánk biodiverzitásának helyreállítását

A 10 millió Fa munkájába többféleképpen is be lehet csatlakozni: önkéntesként a Facebookon megkereshetjük a hozzánk legközelebbi csoportot, de ugyanezt megtehetjük honlapjukon is. Az alapítvány munkáját pénzzel is lehet támogatni idő hiányában vagy éppen parlagon heverő földdel, de az 1%-os felajánlásokkal is segíthetjük Magyarország biodiverzitásának helyreállítását!

Kapcsolódó cikkek:

Vállalatok ESG céljainak elérésében is segít a 10 Millió Fa!