Több régióban is vízkivételi tilalmat rendeltek el a holland hatóságok, ami példátlan az ország történetében. 

Tovább folytatódik, és immár 36. napja tart a teljesen csapadékmentes időszak Hollandiába, ráadásul a tartósan magas hőmérséklet és az állandó északkeleti szél miatt nagy a párolgás. Több vízügyi igazgatóság ezért ideiglenes vízkivételi korlátozást rendelt el.

Az Aa en Maas Vízügyi Igazgatóság (Észak-Brabant) például péntektől a ‘s-Hertogenbosch, Nuland és Herpen vonalától délre eső területre felszíni vízkivételi tilalmat rendelt el. Itt nem lehet többé vizet meríteni az árkokból és patakokból a szántóföldek öntözésére, illetve a kertek és sportpályák öntözésére. A tilalom addig érvényes, amíg a csatornák vízszintje vissza nem áll a normális szintre. Múlt hét csütörtöktől kezdve Közép-Brabantban szinte mindenütt tilos a patakokból és árkokból való vízszivattyúzás is – közölte a De Dommel vízügyi igazgatóság, viszont az állatállomány ellátásra a felszíni víztározók ivóvízzel történő feltöltése megengedett. A Brabantse Delta vízügyi igazgatóság már június 9-én, pénteken öt területre vonatkozóan vízkivételi tilalmat rendelt el.

Működnek a vészhelyzeti szivattyúk

A Hunze en Aa vízügyi igazgatóság (Groningen/Drenthe) két szivattyútelepen vészhelyzeti szivattyúkat használ a pótlólagos vízellátás érdekében. A Hunze en Aa munkaterületén lévő árkok vízszintje a tartós szárazság és a felszíni vizek öntözésre való felhasználása miatt gyorsabban csökken, mint azt a vízügyi igazgatóság eredetileg gondolta. Az Oldambtmeer vízszintje a párolgás miatt naponta fél centimétert csökken.

A talaj felső rétege sok helyen már kezd teljesen kiszáradni. A termesztés fenntartása érdekében, ahol lehet, bőséges öntözést alkalmaznak. A növényeknek, különösen a hagymának és a burgonyának ebben a növekedési fázisban sok nedvességre van szükségük. A CAV Agrotheek azt tanácsolja a gazdáknak, hogy öntözés előtt határozzák meg a víz sótartalmát (EC értékét), mivel a sótűrés növényenként nagyon eltérő. A szövetkezet szerint a cukorrépa és a gabonafélék általában kevésbé érzékenyek (EC 4 feletti határértékekkel rendelkeznek), a borsó, a hagyma és a sárgarépa viszont érzékeny (EC 1,0 körüli határértékek). A CAV Agrotheek tapasztalata ugyanis, hogy a vízminőség jelentősen megváltozhat ilyen időszakokban. A szolgálat ezért rendszeres ellenőrzést javasol EC-méréssel vagy teljes vízelemzéssel.

Mikor várható legkorábban csapadék?

Az elkövetkező napokban továbbra is meleg és száraz marad az idő, a hétvégén ismét nagyon meleg volt. A hét folyamán enyhe időjárási fordulat várható, de hétfőn és kedden csak helyi záporok várhatók, amelyek nem tűnnek elegendőnek a vízhiány számottevő csökkentéséhez.

A cikkhez szemlézett írások:

Droogte: Meer beregeningsverboden, noodpompen ingezet

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: súlyos aszály fenyegeti a növénytermesztést