Európai trend a fürtös paradicsom árának zuhanása: Spanyolországban és Hollandiában is óriásit esett az árszint, és ez már a magyar nagybani piacokon is érezhető.

Hollandiában január 5. körül a BelOrta árverési csarnokban a nagy méretű fürtös paradicsom ára még 2,36 euró/kg (915 Ft/kg) körül alakult, ám ezt követően folyamatos árcsökkenés indult el, ami oda vezetett, hogy január végén már 0,96 euró/kg (370 Ft/kg) volt az átlagár. Az alábbi ábrán jól látható, hogy az előző években ebben az időszakban ezt az átmeneti áresést egy növekvő trend szokta felváltani, idén azonban ez későbbre tolódik – február közepe és március vége között a paradicsom ára általában a 2,5-3 euró/kg (970-1165 Ft/kg) közötti sávban szokott mozogni.

Spanyolországban, Almería körzetében a hollandiai trendekkel azonos folyamatok figyelhetők meg: a január közepén tapasztalható 1,90 euró/kg (740 Ft/kg) körüli szintről a paradicsom ára 0,46 euró/kg (180 Ft/kg) környékére esett vissza. A Spanyolországból származó paradicsom Hollandiában a The Greenery és a ZON árverési csarnokokban 0,85-0,90 euró/kg (330-350 Ft/kg) közötti áron cserélt gazdát.

Ez a csökkenő ártrend Magyarországon, a Budapesti Nagybani Piac árain is jól érzékelhető: míg január elején még az import I. osztályú paradicsom az 1150-1350 közötti ársávban mozgott, január 28-ára ez 750-1000 Ft/kg tartományba süllyedt (magyar áru jelenleg nincs a piacon).

A cikkhez szemlézett írások:

Tomatenprijs daalt verder

Kapcsolódó cikkek:

Törökország egyre nagyobb teret nyer az EU paradicsompiacán

Lengyelország: drága és kevés a paradicsom a piacokon

Spanyolország: január közepére tovább esett a paradicsom ára

Hollandia: óriásit esett a paradicsom ára

Hollandia: a december végi csúcs után csökkent a paradicsom ára

Hollandia: december elejétől folyamatosan emelkedik a paradicsom ára

Franciaország: 9%-kal csökken a 2023-as paradicsomtermés volumene

Spanyolország: jelentősen drágább a paradicsom Almeríában a tavalyinál

Franciaország: a 2023-as paradicsomtermés 13%-kal lesz kisebb a tavalyinál

Marokkó: ismét megjelent a ToBRFV vírus a paradicsomállományokban