A január elején felgyorsuló drágulás megtorpant, január közepére stabilizálódott a fürtös paradicsom ára az árveréseken. 

Január elején a közepes méretű holland fürtös paradicsom ára 2,62 euró/kilogrammon tetőzött az évi több mint félmillió tonna zöldséget és gyümölcsöt értékesítő BelOrta árverési csarnokában, miután december 20-tól hosszú ideig emelkedtek az árak (december közepén az átlagár még alig haladta meg az 1 euró/kg-ot). Január közepe táján érkezett el az árak konszolidációja 2,3 euró/kg körüli szinten, időszakos volatilitással. Január 24-én (kedden) 2,36 eurós átlagárat jelentettek.

Ez az árszint nagyjából a tavalyi körül ingadozik, ami lényegesen magasabb a 2021-esnél. A fürtös paradicsom jelenlegi átlagára a tavalyihoz képest némileg alacsonyabb, bár megjegyzendő, hogy 2022-ben február elejére drasztikus drágulással, 4 euró/kg körüli csúcsra emelkedett.

Almeriában a decemberi 50 eurócent/kg körüli ár szintén emelkedésnek indult a tavalyi év végén, és a múlt héten már 1,22 euró/kg körül járt. Január 23-án egy erős áreséssel azonban 80 cent körüli szintre csökkent az almeriai nagybani piacokon. Hollandiában a The Greenery árverési csarnokban 1,90-2,15 euró/kg körüli ár várható a héten, a ZON pedig 1,7-1,85 euró/kg körül is kínált spanyol paradicsomot, míg a holland áru 2,23-2,26 euró közötti áron kelt el.

A cikkhez szemlézett írások:

Prijs trostomaten stabiliseert

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország: érezteti hatását a marokkói paradicsomimport

Paradicsom-túlkínálat az európai piacokon

Jelentősen csökkenhet az ipari paradicsom termelése a Nature szerint

Spanyolország: 20%-kal magasabb árakkal indult az új paradicsomszezon