Az FMC-Agro Hungary Kft. portfoliójában jelenleg 2 biostimulátor szerepel az FMC Biológiai Termékek (Biologicals by FMC) termékcsalád kínálatban: a szántóföldön, gyümölcsben és zöldségben egyaránt használható RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, valamint a zöldségekben használható Accudo® mikrobiológiai biostimuláns, mely 2020-ban elnyerte a Crop Science Award Legjobb Biológiai Terméke díját.

2022-ben is számtalan üzemi felhasználás és kísérlet segített minket abban, hogy rengeteg gyakorlati tapasztalatot szerezzünk gyümölcsültetvényekben is a RhizoMagic™ talaj- és növénykondicionáló készítménnyel. Az elmúlt évek időjárásában rengeteg stressztényező fordult elő, mint például a kora tavaszi fagykár, a viharkár és a rendkívüli aszály.

Jégverés almán

Ezek az abiotikus stresszfaktorok indokolttá teszik valamilyen növénykondicionáló szer használatát, mely a stresszoldásban is segítséget nyújt. Ilyen esetekben érdemes olyan készítményt alkalmazni, ami többféle stressz ellen is képes védelmet nyújtani, amihez megfelelő választás a RhizoMagic™, mely szélsőséges időjárás esetén is eredményesen alkalmazható.

A RhizoMagic kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető, mindegyik a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez.

A RhizoMagic™ jelentős szervesanyag-tartalma, tengerialga-kivonat és növényazonos L-aminosavak mellett makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz, melyek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyagellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátorhatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról.

Összefoglalva elmondható, hogy a biológiai összetevők sokféleségének segítségével egy kezeléssel megoldjuk a stresszoldási, kondicionálási és levéltrágyázási feladatokat.

Cseresznye- és meggy ültetvényben a RhizoMagic™ segítségével kezelt gyümölcsök nagyobb termést és termőrügy-berakódottságot eredményeztek, továbbá a tavaszi fagyvédelem ellen is eredményesen alkalmazhatjuk.

RhizoMagic™ talaj- és növénykondicionálót használtak 2022 nyarán Csegöldön. A szilva az aszály ellenére bő terméssel és méretes gyümölcsökkel hálálta meg a kezelést, a gazdálkodó pedig szántóföldi kultúrákban, valamint meggyben és dióban is bevetette. A meggyben elért méretnövekedés hatására a cigánymeggyet is átvette Tőle a felvásárló.

Almában a RhizoMagic™ használatával az aszályos évjárat ellenére a termés mennyisége és mérete is pozitívan változott.A nyírtassi almaültetvényben már 3 éve alkalmazzák a RhizoMagic™ növénykondicionálót és a háromszori permetezés eredményeként öntözés nélkül 800 q/ha termést takarítottak be az aszályos 2022-es évben.

Szőlő és gyümölcs kultúrákban az energiaigényes időszakokban, tenyészidőszak alatt többször, legfeljebb 3 alkalommal, 2,5-3,5 l/ha dózisban ajánlott kijuttatni. Gyümölcsöknél a sziromhullás után, a tenyészidőszak hosszától függően kell megválasztani a kijuttatások időpontját. Fokozza a terméskötődést, hozzájárul a stresszhatások enyhítéséhez, ezzel segítve a magasabb termés elérését.

2023-tól a megszokott 10 literes kiszerelés mellett a nagyobb területen gazdálkodók számára a RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer már elérhető 600 literes tartályos kiszerelésben is.

Agrár-ökológiai Program

A RhizoMagic™ alkalmazása kapcsán fontos kiemelni azt is, hogy már igen alacsony dózisban is kifejti hatását, emiatt használata agrár-ökológiai megközelítésben is kedvező. Okirata alapján a legfeljebb 3 alkalommal javasolt alkalmazás és az 2,5-3,5 l/ha dózis használata a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyümölcs kultúrákban már 2,5 l/ha használatával megszerezhető +1 pont az AÖP-ben. Emiatt igen versenyképes a termék használata.

További információk: www.fmcagro.hu