A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2017. március 03-án, pénteken 260 regisztrált fő részvételével, „Változások 2017” címmel évnyitó konferenciát rendezett  a gödöllői Szent  István Egyetemen. A rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők első kézből értesülhessenek a kertészeti ágazatot érintő legfontosabb változásokról. 

This slideshow requires JavaScript.


A konferencia résztvevői a magyar zöldség-gyümölcs szakma legjelentősebb szereplői voltak: termelők, értékesítők, feldolgozók, illetve jelen voltak a szakpolitika és a sajtó képviselői is.

A jelenlévőket a Szent István Egyetem rektorhelyettese, Prof.Dr. Helyes Lajos köszöntötte, majd Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke értékelte a zöldség-gyümölcs ágazat 2016-os évét. Őt követően dr. Nagy István parlamenti államtitkár a 2017-es év kihívásairól és lehetőségeiről, valamint a szövetkezés fontosságáról tartott előadást.

Az ÁFA csökkentés szükségességéről és annak várható hatásairól a zöldség-gyümölcs ágazatra című témáról Nagypéter Sándor, a FruitVeB TÉSZ Főbizottságának elnökségi tagja tájékoztatta a résztvevőket.

Dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár úr a zöldség-gyümölcs ágazathoz kapcsolódó pályázatokat mutatta be előadásában.

Bittsánszky Márton, az FM főosztályvezető-helyettese beszámolt a résztvevőknek a zöldség-gyümölcs ágazatot érintő legfontosabb EU-s jogszabály-változásokról, Szőriné Zielinska Alicja pedig egy érdekes előadásban mutatta be a lengyel mezőgazdaság adózási rendszerét. illetve azt, hogy miben hasonlít vagy mennyiben tér el a magyar adózási rendszertől.

A konferencia záró előadásában Dr. Felföldi János, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának docensétől a résztvevők arról hallhattak, hogy miért fontos a szemléletváltás a Termelői Szerveződéseknél.

A rendezvény szüneteiben a megjelentek megkóstolhatták hat TÉSZ friss és feldolgozott termékeit, például gyümölcsleveket, zöldségkrémeket, zöldségből és gyümölcsből készült chipseket.