A francia tüntetők több fontos útvonalat blokkoltak, így a spanyol zöldségek csak akadozva jutottak el célállomásaikra, így hazánkba is.

Az előző két hétben jelentős mértékben csökkent az európai nagybani piacokra érkező spanyol zöldségek és gyümölcsök mennyisége, ami elsősorban a francia, másodsorban a német gazdatüntetések során alkalmazott útlezárások következménye. A Magyarországra érkező zöldségeket és gyümölcsöket főként a Franciaország és Spanyolország közötti útzárak érintették, emiatt a kígyóuborka és a paradicsom kínálata lett szűkösebb a Budapesti Nagybani Piacon: hazánkba a múlt héten csak az elindított kamionok kevesebb, mint negyede érkezett meg, bár vélhetően hamarosan helyreállnak a szállítási útvonalak.

Francia tüntetők január utolsó napjaitól az AP-7 autópálya forgalmát blokkolták La Jonquera határátkelőnél. Ezen az útvonalon NAPONTA több, mint húszezer spanyol kamion lépi át a határt európai országok felé. A helyzetet súlyosbította, hogy egyrészt a francia tüntetők néha meg is támadták a kamionokat, és az útra dobálták a szállított árut, néha pedig felgyújtották az úton szétdobált rakományt. Másrészt Spanyolország Franciaországon keresztül pont januárban szállítja a legtöbb árut az európai piacokra, körülbelül 1,24 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt mintegy 1,6 milliárd euró értékben.

Luis Planas spanyol agrárminiszter nyilatkozatában elismerte a francia tüntetők szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartotta a tehergépjárművek elleni támadásokat.

(Fotó: Adri Salido – Anadolu Agency)

A cikkhez szemlézett írások:

French farmers block road linking France and Spain

Spanish fruit and vegetable trucks blocked and attacked in France

Spanish farmers’ protests block traffic across Spain

Kapcsolódó cikkek:

EU: visszavonta a Bizottság a üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentési célkitűzéseit

Németország: országos tüntetést szerveztek a gazdák