Hat gyümölcsfeldolgozással – püré-, konzerv- és befőttkészítéssel – foglalkozó vállalatot büntetett meg a francia versenyhivatal. A bírságra ítéltek között ott vannak az Andros, a Materne, a Lactalis is, melyek nagy múltra visszatekintő nagyvállalatok. A bírság teljes összege 58,3 millió EUR, a vád a piac felosztása és az árak manipulálása. A bizonyítékok szerint a cégek több, mint három éven keresztül folytatták a piac tisztességtelen manipulálását a 2010. és 2014. közötti időszakban.

A társaságok a háttérben kötött megállapodásaik szerinti árakon értékesítették saját márkás termékeiket a legnagyobb nagykereskedelmi szereplőknek, valamint a vendéglátóipari beszállítóknak.

A kartelnek volt egy hetedik tagja is, a holland Coroos, azonban ez a vállalat megúszta a büntetést, mivel együttműködött a hatóságokkal és segített a részletek feltárásában. A Coroos egyébként nem is olyan régen már szereplője volt egy kartelezési ügynek, melyről korábban itt írtunk.

A francia Versenyhivatal szerint a vállalatok minden részletre ügyelő, kidolgozott technikákkal tartották titokban tisztességtelen műveleteiket. Az illegális megállapodások részleteinek megbeszélése kizárólag a felek közötti kommunikációra használt mobiltelefonokon, valamint erre a célra rendszeresített titkos e-mail fiókokon keresztül történt. A személyes találkozókra párizsi és Párizs környéki éttermekben és szállodákban került sor, az inkognitó megőrzésére kínosan ügyelve.

A legnagyobb bírságot a Charles Faraud vállalat kapta, 16,4 millió eurót kell fizetnie. Az Andros-t 14,1 millió, a Materne-t 13,6 millió, a Lactalis leányvállalatát, a Délis-t 9,5 millió euró megfizetésére kötelezték. A St. Mamet márkát tulajdonló Conserves France kapta a legkisebb összegű büntetést, neki „csupán” 1,9 millió eurót kell fizetnie.

szerző: Neil Murray / Foodnews
fordította: Hunyadi István szakmai igazgató / FruitVeB