Az Eurostat paradicsomtermeléséről és külkereskedelméről szóló jelentése szerint idén júniusban 76 euró volt egy mázsa friss termény uniós átlagára, ami 18 százalékos emelkedést jelent az elmúlt öt év átlagához mérten. Az is kiderül belőle, hogy Európa paradicsomkivitele folyamatosan zuhan, miközben behozatala félelmetes tempóban emelkedik.

Az Eurostat jelentése szerint idén júniusban a holland paradicsom volt a legolcsóbb, mindössze 28 euró mázsánként – 42 százalékos értékvesztést szenvedett el az előző öt év átlagához képest. A spanyolok 69 eurós paradicsoma is olcsónak számított, ez ráadásul 35 százalékos árnövekedést jelentett az ottani termelőknek. A francia és az olasz termék 108 eurót kóstált mázsánként, 17, illetve 36 százalékos ártöbbletet érve el az elmúlt évekhez képest.

Európa meghatározó termelői Olaszország és Spanyolország, az utóbbi paradicsom-előállítása stabilan magas szinten áll, 2017-ben már megközelítette az első számú termelő, azaz Olaszország mennyiségét. Közvetlen környezetünkben a román termelést emeli ki az Eurostat.

Hogy mégis miért nem az olasz paradicsommal találkozunk a hazai üzletekben, arra az alábbi ábra ad választ.

Étkezési paradicsomból a spanyolok verhetetlenek Európában, évente 2 millió tonna feletti mennyiséget állítanak elő belőle. A rengeteg szószt igénylő  olaszok azonban 2012 óta az ipari paradicsom termelésére koncentrálnak. Érdekes megfigyelni azt is, hogy az aprócska Hollandia kertészeti teljesítménye mennyivel jobb, mint az óriás Franciaországé.

A témával kapcsolatban bővebb információt itt talál.