Az idén XXVII. alkalommal Debrecenben megrendezésre kerülő FarmerExpo-n nagy érdeklődés mellett mutattuk be a magyar zöldség-gyümölcságazat eredményeit. Az ágazat sikereinek bemutatása mellett „Aktuális problémák és megoldások a kertészeti ágazatban” című konferenciánkon áttekintettük azokat a problémákat, amelyek rontják a hazai zöldség-gyümölcs termesztés versenyképességét. Kisfilmünkben beszámolunk a rendezvényünkről, a konferencia összefoglalóját pedig itt olvashatják.

A látogatók nagy érdeklődést mutattak a legújabb paradicsom, paprika, kápia, hagyma és dinnye fajták, valamint a legújabb postharvest megoldások iránt.

Szintén nagy volt az érdeklődés a ChillER Manufaktúra termékei iránt is, a chiliből készült szószok, őrlemények és csatnik olyan újdonságok, amelyek színesítik a gasztronómiai termékpalettát. A Freshday Kft. walking boxai és csomagolt, szeletelt alma termékei, valamint panyolai Panyolium aszalványai, hagyományos eljárással főzött szilvalekvárja szintén sok érdeklődőt vonzott.

A gyümölcstermesztési standunkon az elmúlt évekhez hasonlóan, az idén is a hazánkban legnagyobb területen termesztett gyümölcsfaj, az alma kapta a legnagyobb figyelmet. A kiállítóink között szerepelt az Almarégió Kft., az Apagy-Tész 2007 Kft., a Nagykálló-Tész Kft., a Nyírfruct Termelői és Értékesítő Szövetkezet, a Szatmárkert-Hodász Szövetkezet, a Szatmári Ízek Kft., a Tuzsér és Térsége Szövetkezet, a Valentin Tész 2002 Szövetkezet, a Zöld Kert-Tész Szövetkezet és az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A „Merre tovább Szabolcsi alma?..” program újabb állomásaként a térség legjelentősebb almatermesztői ültek egy asztalhoz a feldolgozókkal és kereskedőkkel annak érdekében, hogy az idén kialakult helyzetet értékeljék és a felmerülő problémákra megoldási javaslatot fogalmazzanak meg.

A program részeként meghirdettük a „Szabolcs Aranya” fogyasztást ösztönző programunkat, mely az Agrármarketing Centrum támogatását is élvezi. Külön öröm számunkra, hogy Nagy István agrárminiszter úr a mi standunkon tartotta meg sajtótájékoztatóját, amelyen a sajtó képviselői tehették fel az ágazattal kapcsolatos kérdéseiket.

A FarmereExpo keretében mintegy kétszáz résztvevővel tartottunk meg a „Aktuális problémák és megoldások a kertészeti ágazatban” című Konferenciánkat, melyről a későbbiekben részletesen beszámolunk.