Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Szerbiában az alma az egyik legfontosabb exportáru. Európában a hatodik helyen áll az ország az alma terméshozamát tekintve, és még mindig van növekedési potenciál. A kérdés az, hogyan növelhető a terméshozam az egyre nehezített és változó körülmények között?

Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott a klíma, a mezőgazdasági eszközök és a talaj összetétele. Viszont a gyümölcstermelők, különösen a kistermelők, nem engedhetik meg maguknak, hogy szaktanácsadót fogadjanak, leginkább az elődöktől átvett tapasztalatokra támaszkodnak.

Öt fiatal segíteni szeretett volna nekik. Létrehoztak egy applikációt a legkorszerűbb szakmai tudással, hasznos tanácsokkal és elérhető áron.

David Blaževski, a MapMyApple applikáció egyik fejlesztője elmondta, az a cél vezérelte őket, hogy a korszerű mezőgazdasági technológiák minden termelőhöz eljuthassanak, ezáltal produktívabbá váljanak és időt takaríthassanak meg.

Az egyre népszerűbb mobilalkalmazás már angol nyelven is elérhető az almatermelők számára. Minőségét és értékét az is bizonyítja, hogy bekerült a Future Agro Challenge verseny döntőjébe, amit egy világ-csúcstalálkozó keretén belül rendeznek meg, várhatóan 250 ezer látogatóval.

A témával kapcsolatban bővebb információt itt talál.