A pendimetalin a „szinte mindenre jó” gyomirtó hatóanyag! Nagyon sok kultúrában engedélyezett, széles hatásspektrumú, hosszú hatástartamú szabadforgalmú alapgyomirtó szer. De jó tudni, hogy formuláció és formuláció között jelentős különbségek vannak!

  A kertészeti kultúrákban az utóbbi évek legnagyobb problémái már nem csak a szerkivonásokból és a klímaváltozásból erednek, hanem a megbízható munkaerő hiányából is. Ebből kifolyólag nagyon megnőtt a még felhasználható gyomirtószerek jelentősége. Sajnos ezek között is egyre szűkül a paletta, úgyhogy érdemes jól körüljárni a megmaradt lehetőségeket! De ha ez még nem volna elég, gyakran szembesül a termelő azzal, hogy hosszas elmélkedés után kiválaszt egy hatóanyagot, majd a kereskedőnél, vagy a „jól képzett” szomszédnál belebotlik a következő problémába: Stomp® Aqua, minek az neked? Ez is ugyanaz, csak olcsóbban. Mint mindig, az ördög itt is a részletekben rejlik!

  A féligazságokkal sajnos néha nagyon mellé lehet nyúlni a dolgoknak! Tény, hogy a pendimetalin hatóanyag több termékben elérhető és ez valóban ugyan az is mindegyikben! Az, hogy az egyikben kicsit több van, a másikban kicsit kevesebb a gyomirtási hatékonyságot döntően nem befolyásolja, mert a dózissal ez jól kompenzálható, bár néha már itt jön az első szembesülés a tényekkel, hogy mivel több kell belőle, annyival már nem is olcsóbb! De az igazán nagy különbség az a formulációban rejlik. Valóban vannak talán valamivel olcsóbb EC-s (szerves oldószeres) termékek, és van a Stomp® Aqua, ami az új, vizes bázisú formulációjának köszönhetően sokkal kíméletesebb a haszonnövények számára, mint a régebbi változatok. Nem volt véletlen a váltás. A különböző talajadottságok mellett, (elsősorban a szervesanyag tartalom szintjétől függően), valamint a kiszámíthatatlan csapadékviszonyok miatt, a hatóanyag stabilitása, kimosódási veszélye más és más. A régebbi formulációból a gyökérzónába mosódás esetén az oldószer miatt sajnos többet vesz föl a haszonnövény, így átmenetileg a gyökeresedése, fejlődése sérülhet, a gyökérnyak részlegesen parásodhat, míg a Stomp® Aqua esetében ez az esetleges káros hatás nagyságrendekkel kisebb!

 

Az új formuláció nem a gyomirtó hatásban nyújt előnyöket, hiszen a hatóanyag ezen tulajdonságait lényegesen nem befolyásolja! Ugyanúgy fontos az egyenletes kijuttatás, a megfelelő talajmunka, a sekély bedolgozás, vagy bemosatás. Ugyanúgy fontos a jó kombinációs partner megválasztása a kétszikű gyomok ellen, (pl.: Command 48 EC). Ebben sincs előny, vagy hátrány egyik, vagy másik termék között. A lényegi különbség a termésbiztonságban, a szélsőséges viszonyokból adódó veszélyek mértékének a jelentős csökkenésében rejlik és egy nagy értékű zöldség kultúrában már pár százalékos termés kiesés is óriási, akár több százezer forintos veszteségeket jelenthet! Leginkább ezt érdemes mérlegelni a termékek kiválasztásakor, nem az egy literben mérhető jellemzően minimális árkülönbséget!

Varga László

Kwizda Agro Garden ágazat

Kertészmérnök, zöldség,

dísznövény szaktanácsadó

Mobil: +36 30 928 6172

laszlo.varga@kwizda.hu