Az Európai Unió 2021. december 7-én módosított ÁFA-irányelve a tagállamok számára minimálisan 15%-os általános ÁFA-kulcsot határoz meg, de lehetőséget ad arra, hogy bizonyos termékkörök esetében csökkentett (akár 5%-os), vagy szupercsökkentett (5% alatti, akár 0%) rátát alkalmazzanak. Általános ÁFA-kulcsot minden tagállamban találunk, de a „tiszta minimum” 15%-os kulcs sehol sem fordul elő, a legtöbb tagállamban 20-23% közötti az általános forgalmi adó mértéke. Magyarország jelenleg érvényes 27%-os általános ÁFA-kulcsa kiemelkedik a mezőnyből, a horvátok, dánok és a svédek vezettek be 25%-os forgalmi adót, a görögök és a finnek pedig 24%-ot, ami uniós mércével szintén magasnak számít. Relatíve alacsony ÁFA-kulcsot használnak a legkisebb államok: Ciprus (19%), Luxemburg (17%), Málta (18%), és 19% az ÁFA Németországban (de a COVID-járvány kitörésekor ezt 16%-ra csökkentették), valamint Romániában is.

A csökkentett kulcs rendszerint alapvető cikkekre és szolgáltatásokra (élelmiszerekre, távfűtésre, gyógyszerekre) vonatkozik, a szupercsökkentett ÁFA alkalmazása pedig korábban általában valamilyen európai szintű szolgáltatásra (például a közösségen belüli közlekedés bizonyos formáira) vagy valamilyen historikus okra visszavezethetően volt engedélyezett (nagyon ritkán alkalmazták). Ebben hozhat gyökeres fordulatot az a lengyel kezdeményezésre tavaly december 7-én napirendre vett ECOFIN döntés, mely szerint a tagállamoknak joga lesz ahhoz, hogy az alapvető élelmiszerekre, köztük a zöldségekre és gyümölcsökre is kiterjesszék a 0%-os kulcsot. Ezt még az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia, és a Bizottság formális döntése is szükséges a bevezetéshez, így legkorábban 2022 első félévében léphet hatályba. (Lásd korábbi cikkünket: Uniós tagállami szinten engedélyezhető lesz jövőre a 0%-os zöldség-gyümölcs ÁFA). Az unió legmagasabb inflációs rátájától szenvedő lengyelek viszont már decemberben jelezték, hogy ők nem fogják megvárni a hivatalos hatályba lépést, hanem a lehető leggyorsabban, február 1-jétől be fogják vezetni a zéró kulcsot, nehogy az árak még jobban elszálljanak (lásd: Gazdaságvédelmi „pajzs” Lengyelországban: februártól már ÁFA-mentesek lehetnek az alapvető élelmiszerek). Érdekesség, hogy szupercsökkentett (5%) alatti ÁFA-kulcsot néhány tagállam már korábban is alkalmazott élelmiszerekre, nem mellékesen ezek pont a legnagyobb mezőgazdasági termelőnek számító országok: Olaszország (4%), Spanyolország (4%), és ilyen kulcsot használ még Luxemburg (3%) és a nem-uniós tagállam Svájc (2,5%) is. Nullás kulcsot élelmiszerekre csak az Egyesült Királyság és Írország, valamint Málta vezetett be. Magyarországon az általános 27%-os kulcs mellett létezik 18%-os és 5%-os ÁFA is (valamint ritka esetekben 0%-os). Az 5%-os kategóriába tartoznak az élőállatok, a tej és a húsok, húskészítmények (valamint orvosi eszközök, távhő és egyes vendéglátási szolgáltatások, valamint a járvány alatt az éttermekben elvitelre készülő élelmiszerek), de a kenyérre már a 18%-os, a zöldségekre és gyümölcsökre pedig az általános 27%-os kulcs vonatkozik. (Magyarország mellett Dánia, Észtország és Litvánia azok az uniós tagállamok, ahol szintén az általános, mégpedig magas, 25%-os kulcs vonatkozik minden élelmiszerre.) Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy a magyar export- és import tekintetében fontos uniós országokban milyen forgalmiadó-kulcsok érvényesek.

Ausztria: 10%

Az osztrákok nem szabályozzák túl a kérdést, az élelmiszerekre 10%-os ÁFA kulcs alkalmazandó, miközben az általános ráta 20%. A COVID-19 járvány alatt a nem-alkoholos italok, köztük a gyümölcslevek 20%-os kulcsát is 10%-ra, a vendéglátásét pedig 10-ről 5%-ra csökkentették átmeneti jelleggel.

Szlovákia: 10%

Északi szomszédainknál bizonyos élelmiszereket 10, másokat az általános 20%-os ÁFA terhel, de a zöldségek, gyümölcsök és gyümölcslevek egyaránt a 10%-os kulcs szerint adóznak.

Románia: 5%

A románoknál 2019 óta kedvezményes, 5%-os kulcs vonatkozik az egészséges (és a tradicionális) élelmiszerekre, így a zöldségekre és gyümölcsökre is a 19%-os általános ráta helyett.

Horvátország: 13%

A horvátoknál 13%-kal adóznak a zöldségek, gyümölcsök, a hús és a hal, valamint a bébiételek is, ennél kedvezményesebb, 5%-os kulcs vonatkozik a tejre és a kenyérre.

Németország: 5%

A németeknél a 19%-os általános ÁFA-kulcsot a COVID-járvány idején bevezetett korlátozások alatt 16%-ra csökkentették, és az alapvető élelmiszereket terhelő 7%-os kulcs 5%-ra módosult. Bár a törvény alapvető élelmiszerek néven hivatkozik a kedvezményes, 5%-os adókulcsú termékekre, van néhány furcsasága, hiszen ide tartozik például a szarvasgomba is. A járvány idején 19%-ról egy lépésben 5%-ra vágták vissza a kiszállított ételek után fizetendő ÁFA kulcsát is.

Lengyelország: 5%

A lengyeleknél a magas, 23%-os általános forgalmi adó helyett sokáig 8%-os ÁFA terhelte a zöldségeket és gyümölcsöket, de a koronavírus-járvány idején ezt előbb 5%-ra csökkentették, majd idén az elszabaduló infláció megfékezésére várhatóan 0%-os kulcsot vezetnek be február 1-jétől legalább 6 hónapos időszakra.

Olaszország, Spanyolország: 4%

A 22%-os olasz és a 21%-os spanyol általános ÁFA-kulcs helyett mindkét országban 4%-os forgalmi adó van érvényben alapvető élelmiszerekre, így zöldségekre és gyümölcsökre.

Franciaország: 5,5%

A galloknál a 20%-os általános kulcs helyett 5,5%-kal adóznak a zöldségek és a gyümölcsök.

Hollandia: 9%

A 21%-os általános kulcs mellett 9%-os ÁFA vonatkozik a zöldségekre és a gyümölcsökre, de több petíció indult már annak érdekében, hogy ezt 6%-ra csökkentsék. Az újonnan felállt négypárti koalíciós kormány is azzal érvel, hogy számos egészségtelen élelmiszer olcsóbb, mint az egészséges termékek, így az új kormányprogramban is 0% kulcs bevezetése szerepel, és a chips-adóhoz hasonló különadót vetnének ki a magas cukortartalmú élelmiszeripari termékekre.

Nem EU-tagállamok:

Ukrajna: 20%, Oroszország: 10%

Az ukránoknál jelenleg 20%-os az általános ÁFA-kulcs, a zöldségek és a gyümölcsök forgalmára is ez vonatkozik. A mezőgazdaság fejlesztésére irányuló stratégiák többször hangsúlyozták, hogy célszerű lenne a felére, 10%-ra csökkenteni a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó kulcsot, tekintettel leginkább arra, hogy Oroszországban is 20%-os az általános kulcs, mégis 10%-os zöldség-gyümölcs ÁFA-t vezettek be.

Szerbia: 10%

A 20%-os általános kulcs helyett a szerbek is kedvezményes, 10%-os forgalmi adót vetnek ki a zöldségekre és gyümölcsökre, húsfélékre, halra és tojásra.