Az időjárás okozta fiziológiai bogyófejlődési rendellenességek a leggyakoribb termelési kárt okozó abiotikus tényezők. A csonthéjas kultúrákban napjainkban a terméskiesés 40-50%-át is eredményezhetik a klimatikus jelenségek. Májusban, júniusban megfigyelhető gyorsan lezúduló csapadék, azt követően a hirtelen légköri aszály, majd erős UV sugárzás jellemző. Segítség nélkül ezeknek a stressz tényezőknek nehezen tud ellenállni a növény. A vízellátás és a hőmérséklet gyorsan eltolódó váltakozása vonja maga után a cseresznye, meggy és bizonyos kajszi, szilva fajtákra jellemző bogyó repedést és napégési tüneteket. A növények sejtjei közül a termés bőrszövetét alkotó részek tudnak a legkevésbé alkalmazkodni a talajt feltöltő és a vegetációt hirtelen lefedő víz biológiai hatásának. A zöldebb cseresznye, meggy a talaj víztartalmának változására érzékeny, míg az érettebb a színesedő többnyire a kocsánya mentén reped fel a lehulló csapadék hatására.

Repedés

A káliummal és kálciummal rosszul ellátott növény hajlamosabb a termésrepedés jelenségére. A károsodott bogyók nyitott felülete fertőzési kapu, a betegségek melegágya. A betelepedett felszaporodott gombabetegségek telephelyei a következő termelési évben is megbetegítő gócok maradnak.

Gyümölcsrepedés

Mit tehetünk, hogyan csökkenthetjük veszteségeinket a klíma változás okozta terméskiesés mérséklésére?

A cseresznye és a meggy bőrszövetének erősítésével eredményesen küzdhetünk az érési időszakban a bogyórepedés és napégés ellen. A Prosilicon kálium és szilikát tartalmú biológiai termesztésben is alkalmazható termésnövelő anyag. Erősíti a növény bőrszövetét így ellenállóbbá válik a lehulló csapadék okozta károsító behatásokkal szemben. Kijuttatva a gyümölcs felületére a napégés okozta abiotikus tüneteket is kiküszöbölhetjük. Kálium tápelem tartalmának köszönhetően intenzívebbé teszi a fedőszín kialakulását. Lúgos kémhatást teremt a csonthéjasok felületén, megnövelve a gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességüket. Javítja a gyümölcs tárolhatósági paramétereit.  A termésen kezelés után nem hagy nyomot evvel esetlegesen csökkentve a piaci értékét. A bogyónövekedés időszakában permetezzük ki 2-3 alkalommal 2-3 liter/hektár dózisban, maximum 0,7%-os oldatkoncentrációban.

Mészáros Béla

Kwizda Agro Garden ágazat