A MATE Budai Campusának dísztermében (a volt Kertészeti Egyetemen) június 3-án tartotta jubileumi megemlékezését az idén 75 éves Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék.

Az ünnepi eseményt Dr. Geösel András nyitotta meg történeti visszaemlékezéssel, majd Nyitrainé Dr. Sárdy Diána campusigazgató osztotta meg a Tanszékkel kapcsolatos személyes élményeit, főleg az apró huncutságokat, mint amilyen az arborétumban ’sub rosa’ végzett bográcsozás. Dr. Helyes Lajos, a MATE intézetvezetője is felszólalt, beszédében a Rolling Stones és II. Erzsébet angol királynő példáján szemléltette az állandóság fontosságát. Szervezeti szempontból ebből viszonylag kevés volt az utóbbi időszakban a Tanszék életében a sorozatos átszervezések miatt, ám az oktatásért és a kutatásokért felelős személyek kitartottak, és most már a MATE Kertészettudományi Intézetének tagjaiként folytatják áldozatos munkájukat. Ennek bizonyítéka a 75 év alatt született több mint 50 szakkönyv, melyeknek készítésében főszerepet játszott a következő előadó, Dr. Terbe István professzor, aki több mint 50 évet töltött a Tanszéken. Professzor úr a Kertészeti Egyetem és a Tanszék születésének és fejlődésének rögös útjának főbb eseményeit villantotta fel. Mint elmondta, az 50 év oktatási rutinja azt sugallta volna, hogy előadása tartalmassága mellett rövid is legyen, ám utóbbi jellemzőt végül brazilos könnyedséggel engedte el, és inkább az alaposságra helyezte a hangsúlyt. Megemlékezett többek között a Kossuth-díjas Somos Andrásról, a Tanszék alapítójáról, aki az intézményt a szovjet hadifogságból hazatérve alapította meg. Az 50-es években még csak hárman dolgoztak a Tanszéken, 1982-ben viszont már 47 főre bővült a létszám. Professzor úr kitért a neves paprikatermesztőre, Angeli Lambertre, akinek a Cecei fajtát köszönheti az utókor, és Kóródi Lászlóról, az oktatás megszervezőjéről is megemlékezett. Dr. Terbe István kissé párásodó szemmel emlékezett meg a 2016-ban elhunyt Dr. Balázs Sándorról, aki kemény szeretettel vezetgette őt pályáján, például első vizsgáján viszonylag simán buktatta meg, ám később, az akadémiai nagydoktorinál szerencsére már más hozzáállást tanúsított. Végül a Tanszék mai dolgozóinak mondott köszönetet, kiemelve az oktatás, különösen a határon túli oktatás területén végzett munkájukat.

„A múltunk nélkül nincs jövőnk sem” – emelte ki Dr. Geösel András, és a Tanszék volt diákját, Molnár Andrást a Plant-Art Research Kft. munkatársát konferálta fel, aki „Tudományos és szakmai tevékenység határán: szemelvények egy GEP vizsgálóhely kísérletvezetőjének munkájából” címmel tartotta meg előadását a növényvédő szerekkel, új hatóanyagokkal végzett kísérletek módszertani hátteréről. Szintén a Tanszéken, 2010-ben szerezte meg doktori fokozatát Somosné Dr. Nagy Adrienn, a Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője, aki „Válaszút előtt a hazai laskagomba-termesztés” címmel tartott előadást, és az ágazat problémái mellett bemutatta saját körforgásos gazdaságukat is. Az előadások sorában Dr. Tompos Dániel, a Bayer Crop Science regionális vezetője következett a „Zöldség- és Gombatermesztési tanszék, mint a vetőmagszakma bölcsője” című expozéjával, mely kötetlen, mégis méltó megemlékezés volt arról, hogy az elmúlt évtizedek alatt a Tanszék hogyan formálta a vetőmagos szakmát, és milyen szerepet töltött be a jövő szakembereinek képzésében. Az emlékezést jövőbe mutatással, a zöldségágazat globális trendjeinek ismertetésével folytatta, majd a mai szakemberekkel szembeni szakmai, képzési követelmények ismertetésével fejezte be gondolatait.

A 75 éves jubileumi előadássorozatot a tanszékvezető, Dr. Geösel András zárta a zöldségágazat helyzetének és tanszék jelenlegi tevékenységének bemutatásával.