A Magyar Élelmiszerbank Egyesület (www.elelmiszerbank.hu) 2005 óta foglalkozik a fogyasztható élelmiszerfeleslegek rászorulóknak történő eljuttatásával, a szervezet 2017-ben több, mint 9000 tonnányi élelmiszert tudott megmenteni, és eljuttatni mintegy 300.000 embernek Magyarországon.

Élelmiszerfeleslegek átvétele minden olyan minőségi vagy egyéb olyan probléma esetén lehetséges, amikor a termékek még fogyaszthatók, de azokat valamilyen ok miatt nem tudják értékesíteni. Az átvétel megvalósulhat a termelő telephelyén, raktárában, csomagoló vagy feldolgozóüzemben, az Élelmiszerbank raktárbázisán, a Budapesti Nagybani Piac támogatásával a Piacon üzemeltetett átvevőhelyen, vagy egyéb helyszíneken, az Élelmiszerbank és 300 partnerszervezetéből álló országos hálózata révén.

Az átadott élelmiszerek adománynak minősülnek, és erről az Élelmiszerbank a jogszabályoknak megfelelő adóigazolást is kiállít, amely a társasági adóalap csökkentéséhez használható fel.

A felajánlók jelentkezését az alábbi elérhetőségeken várják: Cseh Balázs, elnök, Magyar Élelmiszerbank Egyesület, cseh.balazs@elelmiszerbank.hu , 06-20-468-9593. A kapcsolatfelvételt követően közösen tudják egyeztetni az átadás-átvételi folyamat részleteit.

Az átvett és szétosztott adományok óriási segítséget jelentenek a rászoruló családoknak és idős embereknek, a zöldség és gyümölcs különösen értékes adomány számukra, mivel ezek az emberek saját jövedelmükből rendszerint nem tudnak egészségesen táplálkozni.